Vés al contingut
El nostre estil de vida afavoreix que en iniciar i en acabar l’estiu els diversos mitjans de comunicació tractin un seguit de fenòmens i de símptomes vinculats a l’època estival i les vacances. Alguns dels temes són clàssics i altres força més nous i, fins i tot, determinats, tenen un caràcter més puntual. En qualsevol cas, els continguts que s’hi dediquen són nombrosos i això és un clar indicador d’un estiueig cada cop més complex i viscut amb una important diversitat. Cal valorar positivament aquests suports que sovint aporten dades, consells i orientacions per gaudir del merescut descans.
En l’apartat dels més tradicionals recordem les orientacions sobre els perills del sol o d’una dieta incorrecta; els consells de seguretat per a la llar i els desplaçaments; el recordatori dels esdeveniments esportius de màxim nivell per no perdre detall; com preparar un viatge a indrets llunyans o exòtics; com organitzar l’horari per a un bon aprofitament educatiu dels fills; una bona relació de llibres per fruir de la lectura; com planificar les jornades sense caure en la tirania de l’agenda o del rellotge; com preparar la rentreé dels infants, nens o adolescents a l’escola i, també, dels adults a la feina sense tenir un xoc massa fort... De manera més puntual s’ha parlat molt, per exemple, de sobre com afrontar i gestionar l’estiu en una època de crisi econòmica. I més recentment, l’anàlisi i les raons d’un major nombre de separacions matrimonials durant les vacances; l’esforç i les conseqüències que suposa als avis la parcel·la de responsabilitat i cura dels néts, també, durant les vacances; com desconnectar de la feina laboral i, en especial, de les xarxes i del mòbil, etc.

En aquest context cal estar amatent a un símptoma que podríem anomenar en ètica «plou sobre mullat». En efecte, en aquest període, fàcilment incrementem la lectura i visionat de notícies i, alhora, els mitjans augmenten el temps i l’espai dedicat a determinats afers —segurament per manca d’altres temes. Episodis greus de violència de tota mena, de corrupció, d’injustícia, etc., se sumem a l’ambient generalitzat durant el curs farcit d’escàndols, desesperança i desafecció. No crec que s’hagi arribat a tal punt d’individualisme per afirmar que això no tingui cap incidència sobre les persones i sobre les relacions socials, ni que la solució sigui aïllar-se radicalment del món durant aquest temps. Com afectarà en les vostres vides la constatació d’una continuada grisor moral?

Publicat a Catalunya cristiana, núm. 1827, de 28 de setembre de 2014, p.12.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.