Vés al contingut
Sant Josep confinat
Sant Josep confinat

¿Quin dia és avui?

Són uns dies estranys. Per un costat tenim el personal sanitari fent llargues jornades per atendre els malalts amb la màxima qualitat possible; els treballador de les botigues de consums bàsics (alimentació, farmàcies, el transport, subministraments) esforçant-se per donar resposta a les necessitats bàsiques de la ciutadania; les persones que s’encarreguen de les cures d’avis i persones dependents; els que han de treballar des de casa; els que els han aplicat un ERTE; les famílies amb criatures a casa; els que s’han vist confinats amb una persona abusiva; les persones que viuen al carrer i no tenen un lloc on confinar-se; etc.

Són moltes les realitats que s’estan vivint i moltes les incògnites i preocupacions pel futur de l’estat del benestar. I a tota aquesta situació li hem de sumar bombardeig constant de notícies, algunes contrastades, però també moltes fakenews que en molts casos augmenten encara més la confusió.

Ara bé, segur que molts de vosaltres aquest matí heu rebut algun mail o whatsapp que diu així: “Felicitats a tots els Joseps i pares de la casa!” (o similar). I sí, avui és sant Josep. I avui aprofitarem tota aquesta situació per aprofundir-hi una mica i veure què ens diu.

Sant Josep en Quaresma

Quan pensem en sant Josep el primer que ens ve al cap és la representació de la figura paterna humana de Jesús; però també és una mostra d’una persona que estima i confia en totes les circumstàncies. Sabem bé a què ens referim amb l’expressió “que estima en totes les circumstàncies”; però ¿a què em refereixo quan dic que “confia en totes les circumstàncies”, si normalment el referent de confiança és Maria? I és que Josep és protagonista d’un episodi molt interessant i adequat per la situació que estem vivint.

Em refereixo a l’anomenada “fugida a Egipte” i al consegüent “retorn d’Egipte” presentat a l’evangeli de Mateu (Mt 2,13-23, que podríem aprofitar per llegir, ja que es correspon al cicle actual). En aquest episodi trobem Josep que, a través d’un somni, rep l’encàrrec de prendre Maria i el nen i marxar a Egipte per fugir d’aquells que els persegueixen. Així doncs, Josep, confiant plenament i a la vegada esperançat per un futur millor, fa el que se li ha demanat; i no torna a Natzaret fins que no se li torna a aparèixer un àngel del Senyor en somnis.

Si ho comparem amb el nostre confinament a casa, el paral·lelisme és evident. Davant d’una emergència sanitària, rebem l’encàrrec de confinar-nos i actuar de manera responsable per no posar en perill els altres. I com Josep, ens toca viure aquesta situació, però no amb resignació, sinó amb l’esperança d’un futur millor.

Però, a més a més, no només és sant Josep, també és Quaresma: un Temps per preparar-nos per a la Pasqua, per viure la passió-mort-resurrecció de Jesucrist. Es podria dir que socialment estem vivint una època de passió-mort-resurrecció. Però és important que els cristians no perdem de vista l’esperança de l’Evangeli.

Les propostes

Per no perdre de vista aquesta esperança evangèlica estan sortint moltes iniciatives i propostes. Aquí us en deixo unes quantes, si en coneixeu més les podeu compartir en els comentaris.

  • L’arquebisbat de Barcelona: avui, dia 19 de març, a les 18 hores el bisbe Antoni Vadell farà una conferència quaresmal titulada “La vocació i el discerniment”. I a les 19:15 el cardenal Omella presidirà l’Eucaristia a la Catedral amb motiu de la Solemnitat de Sant Josep. Els dos actes es poden seguir en directe clicant aquest enllaç o a través de Ràdio Estel.
  • El CPL ha posat en obert totes les revistes, inclosa Missa Dominical, de manera gratuïta; ja que no pot garantir que arribin en paper als seus subscriptors. Hi podeu accedir clicant aquest enllaç.
  • Les parròquies de Vilafranca emeten la missa cada dia en directe per youtube a les 20:00. Hi podeu accedir clicant el següent enllaç.
  • També es pot veure en directe o diferit la Missa conventual de Montserrat clicant el següent enllaç.
  • El CPL fa poc va publicar el llibre titulat “Exercicis espirituals de quatre dies” de Bernabé Dalmau. Hi podeu accedir clicant aquest enllaç.
  • Finalment, també podem seguir la litúrgia de les hores a través de l’aplicació.

El comiat

Acabem l’article d’avui amb el comiat proposat per Missa Dominical:

“Per molts anys a tots els qui celebreu avui el vostre sant. I que l’exemple de sant Josep sigui per a tots un estímul de fe i d’esperança en el camí de la Pasqua.”

Maria Guarch

(Amb aportacions telemàtiques dels meus companys)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.