Vés al contingut
Quan el calendari mbogeix
Quan el calendari embogeix

Si algú ens demana que recordem la setmana passada, segurament pensarem en el Dilluns de Pasqua i la mona, pot ser que algú de nosaltres hagi rebut una rosa o un llibre. Haurem felicitats els Jordis i Montserrats coneguts, pot ser fins i tot que algú hagi estat en una mesa electoral.

Ara bé, si algú ha estat atent a les celebracions litúrgiques, s’haurà adonat que aquest any la Mare de Déu de Montserrat i sant Jordi (solemnitats a les diòcesis de Catalunya) no s’han celebrat litúrgicament els dies 27 i 23 d’abril, sinó els dies 30 d’abril i 1 de maig respectivament. A mesura que avanci el curs, anirem veient que hi ha altres canvis, és per això que a vegades ens pot semblar que el calendari embogeix. Aquests canvis, però, no són mai en va. Estigueu atents, perquè ara us ho expliquem.

El perquè d’aquests canvis

En aquest cas, el motiu és que les dates de Pasqua (recordem que cada any varien) han fet que aquestes solemnitats coincideixin amb un temps especial. ¿Què volem dir amb això? La Pasqua, en certa manera, està dividida en tres etapes; la primera és l’Octava de Pasqua; i la segona i la tercera us les explicarem més endavant per no embolicar la troca wink

L’Octava de Pasqua comprèn 8 dies (d’aquí el nom), des del Diumenge de Pasqua fins al Segon Diumenge de Pasqua tots dos inclosos. És a dir, aquest any ha començat el 21 i ha acabat el 28 d’abril. Són uns dies dedicats a viure més intensament aquest temps litúrgic, és com un únic dia de festa o un allargament del propi Diumenge de Pasqua; i en ella no se celebra cap altra cosa que la Pasqua.

En els evangelis d’aquests dies es repassen les diferents aparicions de Jesús ressuscitat als seus deixebles. I les celebracions s’acaben amb el doble al·leluia: “Germans, aneu-vos-en en pau, al·leluia, al·leluia! Donem gràcies a Déu, al·leluia, al·leluia!”.

Si us interessa saber-ne més de com els canvis han afectat aquest any sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, us convidem a clicar en el següent enllaç: “Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat en l’Octava de Pasqua”

Al·leluia, al·leluia!

Com podeu veure, la litúrgia ens brinda diferents oportunitats per anar celebrant i vivint un dels elements més importants de la nostra fe. L’Octava ja ha passat, però encara queda molt de temps i molts moments per celebrar la Pasqua. Així doncs, us animem a participar intensament en les celebracions d’aquests dies.

Bona Pasqua!

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.