Vés al contingut
Les parts de l'Eucaristia
Les parts de l'Eucaristia

Com vam veure el dia 3 d’octubre, l’Eucaristia està formada per diverses parts: els ritus inicials, la Litúrgia de la Paraula, la Litúrgia Eucarística i els ritus conclusius. Des de llavors estem repassant cada una d’aquestes parts de mica en mica així que, si encara no ho heu fet, us convidem a llegir els articles anteriors, abans de llegir el d’aquesta setmana.

Eucaristia: el significat

«Eucaristia» significa «bona gràcia» (en grec eu-charis). De part de Déu, la «bona gràcia» que ens concedeix. De part nostra, la «bona gràcia» que li diem, l’acció de gràcies.

A vegades el «beneïm» (diem-bé) i el «lloem». Unes altres, li «donem gràcies». Beneir i lloar miren més directament la persona. Donar gràcies es refereix sobretot als favors que aquesta persona ens fa.

Però en la pràctica, en la nostra Eucaristia, usem com a sinònims «eucaristia», «benedicció» i «lloança».

Les parts

De la Paraula, passem al Sagrament. D’allò que dona un to diferent a cada diumenge (les diferents lectures) passem a allò que fa que cada diumenge sigui igual (el memorial de la mort i resurrecció de Jesucrist).

Jesús, el dia abans de la seva passió

  • prengué el pa (i la copa)
  • digué l’acció de gràcies
  • el partí
  • i el donà als seus deixebles.

Nosaltres, també ara

  • preparem el pa i el vi a la preparació d’ofrenes
  • diem l’acció de gràcies a la pregària eucarística
  • partim el pa a la fracció
  • i el repartim a la comunió.

Preparació de les ofrenes

Abans, aquest moment de la celebració s’anomenava «ofertori» i s’hi accentuaven els aspectes d’ofrena dels homes a Déu, o de sacrifici i ofrena de Jesucrist. La veritable ofrena de Jesucrist (i de l’assemblea unida a ell) té lloc a la pregària eucarística. I en canvi, el que ara es fa, és la preparació de tot allò que després s’ha de fer servir a la pregària eucarística. Com Jesús que «prengué el pa» abans de «dir l’acció de gràcies».

La preparació de les ofrenes ha d’esdevenir, doncs, un temps de més calma entre dos moments forts: la Litúrgia de la Paraula, que exigeix atenció intensa, i la pregària eucarística, que exigeix també una forta comunió d’esperit. Entremig d’aquests dos moments es produeix un moment de respir en què es reposa mentre es prepara l’altar, en silenci o amb música de fons, o amb un cant relaxant.

I fins aquí una petita introducció a la Litúrgia de l’Eucaristia. Com cada setmana, a l’apartat «Per saber-ne més» hi trobareu els materials que s’han utilitzat per preparar aquesta entrada; també hi trobareu enllaços a articles anteriors que poden ajudar a completar la informació d’avui.

Gràcies per llegir-nos i fins la setmana vinent!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.