Vés al contingut
¿Participem o consumim?
¿Participem o consumim?

Aquest gener hem penjat una sèrie d’articles relacionats amb la participació a la parròquia i la parròquia com a comunitat. Abans de continuar amb el tema, ens ha semblat interessant reflexionar una miqueta sobre què és realment participar en una celebració litúrgica.

Participar a la parròquia queda clar: a través de formacions que s’hi ofereixen, dels diferents grups que s’hi reuneixen, fent catequesi, acollint les persones que s’hi dirigeixen, Càritas, matrimonis, malalts, batejos, etc. I sempre hi ha tasques per fer: neteja, economia, aconseguir les flors, les hòsties i el vi, manteniment, etc. Sempre hi ha necessitat de persones.

Ara bé, les celebracions litúrgiques en molts casos ja les preparen els preveres o un equip i la direcció dels cants i les lectures ja estan assignades. Així doncs, si només “anem a missa”, ¿podem dir que hi participem?

La resposta a aquesta pregunta depèn de la nostra actitud i de com estem en aquestes celebracions. Com hem dit a l’inici, l’objectiu de l’entrada d’avui no és donar conclusions, sinó reflexionar; per tant, deixem aquí unes pistes i una vinyeta que podeu treballar personalment o en grup i a les comunitats:

  • ¿Què vol dir per a mi participar en la celebració?
  • ¿Quan “vaig a missa”, hi estic de manera conscient?; ¿em prenc les celebracions com un objecte de consum?
  • ¿Aprofitem les eines que ens dona la celebració per participar-hi plenament o ens les prenem com un tràmit més? (els cants, les respostes, els gestos, els silencis)
Galilea

Dibuixant: Juan Carlos Pérez Marzal

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.