Vés al contingut

(Fra Josep Manuel Vallejo) Quan un ha fet una cosa dolenta, alguna de grossa, la tendència normal és dir-li a la persona que ho ha fet, avisar-la... Però, normalment, no serveix de res. Ni que se li digui amb caritat i molt humilment, normalment la persona es tanca i es defensa. La correcció fraterna no funciona.

Tal com diu el llibre de la Saviesa: “Vós repreneu una mica els qui es desencaminen... els amonesteu i els recordeu les culpes, perquè s’allunyin del mal...” (Sv 12,2).

Però això no serveix. Sols cal veure com el Ministre de l’Interior, Fernández Díaz, que li van fer unes gravacions on conspirava contra polítics catalans gloriant-se d’haver desmuntat la Sanitat i l’Ensenyament a Catalunya. Quan se li recorda, encara diu que és “una víctima”.

Recordar les faltes a un altre no serveix de res.

El que fa Jesús amb Zaqueu és tot el contrari. Sabent que és un pecador públic, es convida a dinar a casa seva, dient-li així que és amic seu i que l’estima malgrat el seu pecat. I això sí que serveix! Zaqueu canvia! És la Sobreabundància d’Amor incondicional el que ens fa canviar!

Jesús, no sols s’entaula amb Zaqueu, sinó que després de la seva conversió diu: “Avui ha entrat la salvació en aquesta casa” i “aquest home també és un fill d’Abraham”.

El pecat no anul·la la nostra condició de fill. Jesús amb el seu gest retorna a Zaqueu la seva condició de pertanyent al poble de Déu i critica a aquells que expulsen del poble de Déu als que no funcionen o no compleixen, i el critiquen a Ell per hostatjar-se a casa d’un pecador.

El més bonic d’aquesta escena és com la trobada amb Jesús, l’encontre amb la seva persona canvia a Zaqueu. És l’estar amb Jesús el que ens fa canviar i ens omple de joia. Com amb tants d’altres personatges de l’Evangeli: Els deixebles de Joan que passen la tarda amb Jesús (Jn 1,35), o els d’Emaús (Lc 24), la Samaritana (Jn 4)... Tots ells, després de l’encontre amb Jesús, corren transformats i joiosos per l’experiència de l’encontre.

La vida cristiana brolla de la trobada personal i íntima amb Jesús.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.