Vés al contingut

(Fra Josep Manuel Vallejo) El text tan bell del poema de la Creació a Gènesi 1, a mesura que Déu va creant els éssers i ordenant les criatures va dient: “I Déu veié que era bo”. I quan arriba a la creació de l’home i la dona, diu: “I Déu veié que era molt bo, que era bo de debò”.

El nostre cos, que Déu ha anat confegint i modelant al llarg dels milers d’anys de l’evolució, és molt bo. A través del cos podem veure la bellesa dels éssers, podem olorar les flors, podem sentir el vent fresquet a la cara, podem tocar, podem acariciar, podem relacionar-nos.

Però el cos no és quelcom extern a mi, jo no tinc cos, sinó que jo sóc cos.

Tota operació espiritual té conseqüències corporals. Tota operació corporal té conseqüències anímiques. Per exemple: passejar em dóna calma; llegir l’Evangeli pot fer plorar; posar-me nerviós pot fer venir mal d’estómac; escoltar una bona paraula produeix alegria.

El cos necessita alimentar-se. Viu d’estima, de paraules, de gestos humans... Però no sols de pa viu l’home!

Déu en Jesús s’ha fet carn com nosaltres, per alimentar-nos amb els seus gestos, amb les seves paraules. Per això és tan important per a la nostra salut la Paraula de Déu (la Taula de la Paraula). Allí les actituds de Jesús, els seus gestos contemplats i admirats, ens alimenten, ens configuren, en la mesura que els assimilem.

I quan diem: “Aquest és el meu Cos que s’entrega per vosaltres”, estem dient: Aquestes són les meves relacions per vosaltres. Perquè el cos, per a un jueu, són les seves relacions. En el cas de Jesús, la seva entrega, la seva manera de donar-se.

Menjar del Pa de Jesús és, doncs, participar de la seva entrega, assimilar la seva forma d’estimar. I beure del Calze és participar de la seva sort que és de Creu i Resurrecció.

De la mateixa manera que quan hem menjat bé estem més contents, més vius... participar de l’Eucaristia ens fa més alegres, més joiosos... El Cos de Jesús transfigura el nostre cos. Aquesta és la nostra vocació: Que el nostre cos, el nostre rostre, el nostre somriure, mostri la vida eterna que portem a dins.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.