Vés al contingut

(Fra Josep Manuel Vallejo) La paràbola del fariseu i el publicà (Lc 18,9-14) és adreçada a uns que es refiaven que eren justos, i tenien per no res a tots els altres.

El fariseu no necessita de Déu per viure, no creu en Déu. Només creu en ell i en el que fa pel seu “Déu”. Hi ha molts casos en l’Evangeli de persones que volen “treballar” per Déu: El Fill gran de la Paràbola del Fill Pròdig, o Marta, la germana de Maria, que vol donar coses a Jesús, o el jove ric que vol saber què ha de fer per guanyar la vida eterna...

Donar-li coses a Déu, treballar per l’Església, construir el Regne de Déu, comprometre’ns amb l’Evangeli... Tots són aspectes d’una mateixa heretgia (pelagianisme) de gent que no necessita de Déu per a viure. És gent cega, gent que no es coneix a si mateixa.

Els qui fa anys que caminem amb nosaltres mateixos sabem que tenim racons del nostre ésser que no dominem, que si recordem amb sinceritat el nostre passat veiem que hem fet mal a algunes persones, que hem estat covards, que hem fet alguna de grossa, que per causa nostra alguna persona ha patit molt... En suma, que som grans pecadors. Qui creu que no té pecat, o no es coneix o no té memòria.

I és aquesta consciència de pecador la que ens impedeix de judicar als altres i sentir-nos superiors.

El publicà va baixar justificat, és a dir, fet just; i el fariseu no.

Perquè no són les nostres obres les que ens fan justos, sinó la gràcia i la salvació de Déu que és sobreabundant.

A determinades alçades de la vida, ja ens adonem que no podem ser bons, i que hi ha defectes que ens costen molt de superar.

Per això, ens és tan adequada la súplica del publicà: “... Senyor, tingueu pietat de mi que sóc un pecador...”

Jesús nomena feliços els pobres, perquè saben que són pobres i no es poden donar la salvació a si mateixos, i per això invoquen la seva salvació.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.