Vés al contingut

Com cada any, a l'escola hem fet la recollida d'aliments de Nadal. Conscients del moment en el que vivim, es fa del tot urgent un petit gest per compartir aliments tan bàsics com llegums, pasta, oli o arròs. Durant tota una setmana els alumnes han portat bosses carregades de menjar, i ho feien contents. Un espectacle digne de veure's.

Els primers dies comentàvem entre professors que potser aquest any la recollida anava més fluixa, i algú va esmentar la sèrie "Merlí" de TV3. Què hi tenia a veure? Resulta que en l'episodi del 31 de novembre aquest professor de Filosofia empenyia la seva classe al boicot a la campanya d'aliments de l''Institut en nom de la coherència: no pactar amb un sistema injust, no fer la feina que haurien de fer els veritables culpables de la pobresa. Amb la seva proposta, arrossegava un grup d'alumnes adolescents que per ells mateixos mai s'haguéssin plantejat aquesta mena d'acció.

Sóc plenament conscient que totes les accions de tipus altruista tenen la seva dosi d'ambigüitat, que l'engranatge de l'Estat té la seva responsabilitat en la lluita contra la pobresa, i fins i tot que la pobresa pot ser un gran negoci.... però em rebel·lo davant les actituds còmodament ideològiques mentre a Catalunya un 20,9% de la població viu per sota el llindar de la pobresa. Pel mateix principi, cap ONG hauria d'existir, hauriem de clausurar tots els menjadors socials i Caritas podria baixar la persiana.

Potser el sistema està viciat i tot plegat no s'aguanta.... però mentre hi hagi una persona que remena les escombraries o que dorm al carrer, caldrà fer alguna cosa. Això també és coherència.

Teresa Gomà, rscj

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.