Vés al contingut

Les retransmissions de les celebracions de l’eucaristia tenen ja una llarga història, i a casa nostra, des de fa més de 35 anys, la missa ha estat retransmesa cada diumenge per Televisió Espanyola a Catalunya.

Abans de la pandèmia del Covid-19 la retransmissió de la missa per televisió anava dirigida principalment a les persones grans, malaltes o impedides que no podien anar a l’església, essent aquesta l’única manera de poder participar de la celebració.

Les restriccions de desplaçaments i les mesures de confinament han fet que les misses que es retransmetien cada diumenge no es dirigeixin només als ancians o malalts, sinó a tota la feligresia.

És significativa l’audiència de les misses per televisió, i sobretot en aquestes darreres setmanes. Algunes dades: la missa del 22 de març de 2020, en ple confinament, va ser seguida per 72.000 espectadors, que representa un 6,7 % de les persones que en aquell moment estaven veient la televisió a Catalunya. A aquesta xifra caldria sumar-li el nombre de persones que seguien la missa del Monestir de Montserrat, o les de tantes parròquies que donada la situació han començat a emetre la pròpia celebració per diversos mitjans.

Últimament s’ha fet servir el terme “virtual” per anomenar aquestes misses. La missa, però és ben real, en un lloc i temps concret, celebrada en aquell precís moment en què la persona la veu (en directe, en l’argot televisiu). No és una celebració enregistrada ni un producte audiovisual. I això fa que el fidel se senti participant en aquell mateix moment de la celebració.

Fins a l’inici de la pandèmia, la missa de TVE a Catalunya es celebrava al Monestir de Sant Domènec de les religioses Dominiques de Sant Cugat del Vallès, molt a prop dels estudis de TVE. Aquesta proximitat facilitava el treball a l’equip tècnic, que s’hi havia de desplaçar cada diumenge al matí. A partir de l’estat d’alarma, i per indicació de la direcció de la cadena pública, s’ha tornat als estudis de TVE Sant Cugat, on ja s’havia celebrat aquesta missa feia anys.

Per a moltes persones, i especialment en aquest temps de pandèmia i confinament, la missa televisada ha estat un moment privilegiat de pregària, d’escolta de la paraula de Déu, de meditació. Precisament pel fet de no poder combregar sacramentalment, això també ha suposat un veritable desig de poder rebre la Comunió. De ben segur que el Senyor farà que, quan ens puguem retrobar al voltant de l’altar, tinguem més set de Déu, de la seva Paraula i de rebre el seu Cos i la seva Sang.

CARLES CAHUANA

Celebrant de la Missa Dominical a TVE Catalunya

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.