Vés al contingut

Quan el papa Francesc va publicar la seva exhortació Gaudete et exsultate, sobre la vocació a la santedat va sorprendre un bonic fragment que deia «M'agrada veure la santedat en el poble de Déu pacient: als pares que crien amb tant d’amor els seus fills, en aquests homes i dones que treballen per portar el pa a la seva casa, en els malalts, en les religioses ancianes que segueixen somrient. En aquesta constància per seguir endavant dia rere dia, veig la santedat de l'Església militant. Aquesta és moltes vegades la santedat "de la porta del costat de casa"». Fa pocs dies el Papa ha repetit aquesta idea parlant del treball que estan fent tanta gent per combatre el coronavirus i per atendre els malalts.

Internet ens fa arribar exemples entranyables i alguns d'ells ben colpidors, històries de santedat en aquests moments tan difícils. Milers d'històries anònimes i algunes d'homes i dones amb noms i cognoms que, amb generositat, treballen perquè el sistema sanitari i assistencial funcioni, i tot el país disposi dels productes i dels serveis bàsics. Francesc els va recordar en la seva meditació a la plaça de Sant Pere.

Hi ha gestos senzills però significatius com el dels futbolistes del Valladolid, l'Osasuna i l'Eibar que van renunciar als tests de Covid19 que la Federació Espanyola de Futbol els oferia i els van donar al sistema sanitari per tal que els utilitzessin persones que estan en situació de risc.

Hi ha petits gestos que surten del cor de la bona gent de les nostres parròquies: les mascaretes que moltes dones cusen per enviar a les residències d'ancians i hospitals; les trucades telefòniques a les persones que viuen soles i han quedat confinades; els qui porten els aliments a les persones grans que no poden ni han de sortir al carrer.

Llegint el portal Catalunya Religió trobem exemples bonics d'entitats d'Església que aporten el seu gra de sorra per combatre el virus: els seminaris d'Urgell i Vic que acullen malalts; l'ampliació de places als centres de Sant Joan de Déu per a persones sense llar; els centres de La Salle Catalunya que imprimeixen material sanitari contra el coronavirus; les religioses de la Sagrada Família d'Urgell que confeccionen llençols per a l'hospital; molts serveis de totes les Càrites que continuen atenent… i segurament molts altres que encara no s'han publicat i que ni tan sols es publicaran mai.

A Itàlia, on l'emergència sanitària ha estat i és devastadora, trobem els casos de preveres metges o infermers que s'han ofert per a tornar a l'hospital. Així ho ha fet D. Alberto Debbi que ha tornat a l'hospital de Sassuolo per proporcionar el seu servei mèdic en pneumologia i ajudar els qui combaten contra la pandèmia del COVID-19. Aquest jove metge en el seu escrit als feligresos ha dit «el meu altar serà el llit dels malats». Una frase que ens recorda el pensament del nostre beat Pere Tarrés quan deia: «El llit és l’altar, el malalt és la víctima que sofreix» i a qui els preveres farem bé d'encomanar-nos en aquests dies de prova.

D'entre tots els testimonis de preveres ha commogut profundament el de Don Giuseppe Berardelli, arxiprest i rector d'una parròquia de la diòcesi de Bèrgam, que va morir als 72 anys afectat pel virus Covid-19, després de cedir el respirador, que la seva comunitat parroquial li havia comprat, a un jove que ni tan sols coneixia.

El papa Francesc parlant dels preveres de la Llombardia, deia el III diumenge de Quaresma «Hi ha sacerdots que pensen en mil maneres d'estar a prop de el poble, perquè el poble no se senti abandonat; sacerdots amb el zel apostòlic que han entès bé que en aquest temps de pandèmia cal ser valents. Moltes gràcies a vosaltres, sacerdots».

I encara una pregària per als preveres, col·laboradors de El Bon Pastor, que estan malalts per coronavirus, i un record agraït per Mn. Joan Cuadrench, rector a les parròquies Sant Sebastià, i Santa Maria Magdalena, de Barcelona, que també hi havia col·laborat, i va ser el primer prevere de les nostres diòcesis que ha mort víctima de la pandèmia.

Norbert Miracle, prevere de l'arquebisbat de Tarragona, rector de la parròquia del Vendrell

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.