Vés al contingut

S'ha escrit molt sobre la Val d'Aran, a nivell històric, polític, social, cultural, paisatgístic, monumental, però ens faltava una visió històrica sobre l'Església i el seu protagonisme al llarg dels segles en aquest lloc situat al bell mig dels Pirineus, zona de frontera i de pas i, per això, en permanent contacte i divergència amb els països fronterers.

Mn. Jusep Amiell ens ha volgut transmetre en aquestes pàgines un resum de la trajectòria de la vida de l'Església a la Val d'Aran. Tots els pobles senten necessitat de conèixer els seus orígens, les seves arrels, la seva trajectòria, el camí fet al llarg dels segles. Les comunitats cristianes d'Aran, els cristians teníem necessitat de conèixer la vida, l'evolució de la fe cristiana, que encarna l'Església a les nostres terres. Mn. Jusep, estudiós i investigador de les tradicions araneses, ens introdueix i ens convida a conèixer, de manera senzilla i narrativa, el caminar de l'Església en els pobles d'Aran, destacant-ne sobretot algunes singularitats i fets diferencials.

Mn. Jusep ha fet un extraordinari treball. Jo mateix n'he estat testimoni. Des del moment que li vàrem insinuar la necessitat de posar per escrit allò de què ens parlava i era coneixedor, tant en el camp social i cultural com en el camp de l'evolució i implantació de la fe cristiana a la Vall, va posar-se en feina i, després de mesos de treball, ens ha deixat aquest llegat.

Aquest breu i dens resum ajudarà a entrar en l'estudi i la investigació del fenomen religiós del poble aranès. El coneixement i l'estudi del passat ens portarà a redescobrir les fonts de l'Evangeli i de la fe cristiana als nostres temps. Que així com afirma l'autor, si és veritat que la fe cristiana s'ha encarnat en gran mesura en estructures eclesiàstiques, ara convé que el laïcat assumeixi la responsabilitat d'encarnar la fe en totes les estructures i en la vida de cada dia.

Pere Balagué Bajona, prevere del bisbat d'Urgell, Archiprèst dera Val d'Aran

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.