Vés al contingut

Jacint Torrents (1949), escriptor de treballada ploma, ens ofereix un interessant llibre de molt bella i plaent lectura: Mossèn Joan Abarcat i Bosch (1863-1943). Un tortosí a Castellar del Vallès, Onada Edicions, Benicarló 2017.

Es tracta de la semblança biogràfica del capellà, músic i escriptor Joan Abarcat, «una d’aquestes persones que qualsevol poble, qualsevol país, necessita per a poder disposar sempre d’un substrat cultural i humà beneficiós i enriquidor per a la comunitat» (p. 145).

Nascut a la ciutat de Tortosa, Mn. Abarcat exercí sobretot la seva labor pastoral i cultural a Castellar del Vallès, actuant d’organista i mestre de capella de la parròquia d’aquesta població vallesana, on deixà fonda petjada com a prevere, com a músic i com a escriptor.

Un dels grans mèrits del llibre és el pacient treball d’indagació que hi ha al darrere, la recopilació d’informacions fins ara disperses, com també l’atractiva manera de presentar les dades, cosa que fa que la lectura flueixi amb naturalitat i ens empassem el llibre sense ni adonar-nos-en. Una biografia amable, completa i fàcil de llegir.

El volum de 157 pàgines combina textos del mateix biografiat amb el continuat relat del biògraf. A part dels capítols dedicats als records d’infantesa de Mn. Abarcat, a la seva arribada a Castellar del Vallès i als primers escrits, destaquen —pel caràcter punyent dels fets que s’hi narren—tant el dedicat a l’opuscle escrit per l’escriptor-prevere sobre la Setmana Tràgica —amb l’efecte col·lateral de l’anticlericalisme— com el capítol dedicat al drama de la Guerra Civil —escrit també en primera persona i «amb llàgrimes als ulls», diu el prevere, detallant-ne causes, destrosses de persones i de béns immobles, etc.

Capítols a part mereixen l’estudi de les obres literàries de Mn. Abarcat, tant en prosa com en vers. Una de les més reeixides, sens dubte, són uns «Pastorets», Els pastors cantaires de Betlem (amb en Xiribec i la Xiripiga, com a pastor i pastora protagonistes), originals d’ell tant pel que fa a la lletra com pel que fa a la música, que s’han representat moltíssimes vegades a Castellar del Vallès, d’ençà de la seva estrena (l’any 1916) i que encara es representen actualment, per les festes nadalenques.

Altres capítols a destacar són els dedicats a les composicions poètiques del biografiat, sobretot la seva participació en els Jocs Florals de Tortosa i l’esplet de poesies dedicades a la Mare de Déu de la Cinta.

En el darrer capítol, Jacint Torrents escriu a propòsit de Mn. Abarcat: «Com a autor teatral i com a poeta cal destacar la voluntat de participar en la recuperació lingüística de la nostra llengua, tant fent teatre a Castellar [...] com amb els escrits i poemes publicats a Tortosa, que van gaudir a la seva ciutat natal d’una excel·lent estimació, perquè va participar de l’esperit de la Renaixença en aquelles terres.»

Carles RIERA I FONTS

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.