Vés al contingut

La revista online per a preveres EL BON PASTOR va ser fruit directe de l’Any Sacerdotal 2009 i, més concretament, d’una conferència que va donar el Cardenal Clàudio Hummes en la Facultat de Teologia de Catalunya uns quants mesos abans del gener de 2010, data del primer número de la revista. Les paraules del Cardenal Hummes, aleshores Prefecte de la Congregació per al Clergat, amarades d’espiritualitat i saviesa, van estimular-nos a proposar un instrument que contribuís a la unió dels preveres, tant diocesans com religiosos. En el primer Pòrtic dèiem: «Aquesta Revista vol ser un pont entre nosaltres, preveres, un espai de serenor i profunditat, a l’abric de malentesos i desconfiances, d’atacs i desconsideracions. Arrelats en la fe de l’Església, la nostra mare –figura de Maria, Mare nostra–, i en comunió amb els bisbes que porten la torxa apostòlica, volem practicar la comunió i degustar-la. Voldríem que aquesta Revista fos un instrument de comunió fraterna, una eina forjada per l’afecte, que promogués entre tots els preveres que hi escriuran i que la llegiran una relació d’amistat, coneguda o desconeguda, incipient o desenvolupada.» I, al final de l’escrit introductori, justificàvem el títol de la revista remetent-nos al precedent de la publicació promoguda pel Dr. Carles Cardó entre els anys 1927-1936, que va desaparèixer amb la voràgine de la guerra i de la persecució religiosa. Deia el canonge Cardó: «Hem estat enviats com a ministres del Verb de Déu a evangelitzar amb el ministeri de la Paraula». El prevere, home de la Paraula i de les paraules, necessita expressar la seva missió i expressar-se a l’interior de la missió que ha rebut de Jesucrist i que l’Església li ha confiat.

Hem arribat al número 100 de EL BON PASTOR amb les finalitats intactes. Volíem fer d’aquesta publicació un nexe d’unió i de comunió entre preveres, i hem procurat que així fos. Un sincer sentit d’Església ens ha acompanyat durant aquests anys. L’atenció a la seu de Pere ha estat constant: el bisbe de Roma ha estat un punt de referència buscat i benvingut en tot moment. Hem viscut plegats la segona part del pontificat del papa Benet, i hem estat testimonis dels primers cinc anys del pontificat del Papa Francesc. Hem procurat seguir els meandres de l’Esperit en el ministeri petrí del Papa Bergoglio, que ha proposat la gran tasca de la comunicació de l’Evangeli per part d’una Església en sortida, audaç i esperançada, no clerical i amiga dels pobres, que busca de convertir-se i reformar-se segons la crida del Senyor.

Els preveres som servidors de la Paraula i de l’Altar, propers als qui sofreixen, homes configurats a Jesús, «el gran pastor de les ovelles» (Hebreus 13,20), que volem posar la vida gratuïtament al servei de Déu i del món. La revista EL BON PASTOR ha estat forjadora de fraternitat sacerdotal. Més de 150 preveres hi han escrit, alguns d’ells més d’una vegada. Els nostres bisbes, amb els quals compartim el sacerdoci apostòlic, han volgut fer-se igualment presents en una publicació que agermana Església i món, espiritualitat i pastoral, Bíblia i patrística, teologia i cultura. EL BON PASTOR és un taller obert a molts oficis, una pedrera de la qual surten moltes peces, un quadre que conté moltes textures. Però una cosa les agermana: la voluntat indomable de ser «sacerdots dedicats a Déu» –com cantem a l’inici de la Missa crismal–, que administren els sants misteris i no passen de llarg davant les ferides de la humanitat. La lectura de les cent revistes que, entre tots, hem construït, indica el compromís d’un clergat que viu en un món complex i en un país immers en un moment de canvis estructurals importants. Com diu el Papa, no vivim en una època de canvis, sinó en un canvi d’època. No s’hi val de resignar-se o lamentar-se. Només ens interessa el futur, i el futur passa pel Regne de Déu, per un Evangeli que il·lumina un món sovint replegat en si mateix i mancat de rutes.

L’Arquebisbe primat Josep Pont i Gol, a qui els nostres bisbes han volgut dedicar la nova Càtedra de Teologia Pastoral (FTC-AUSP), insistia que calia vertebrar l’Església diocesana i, per tant, el teixit social i eclesial de les diòcesis catalanes –i de qualsevol altra agrupació d’Esglésies locals. La revista EL BON PASTOR ha volgut i vol continuar contribuint a aquesta vertebració, la qual cosa significa un augment de la fraternitat entre tots, una «mens» compartida en allò que ha de ser la pastoral de l’Església, una passió per l’Evangeli que ens permeti ser missioners i apòstols, no tancats a les sagristies sinó trepitjant carrers i places, no reclosos en endogàmies estèrils sinó retrobant-nos en la pregària i la caritat.

Escrivim aquestes ratlles avui, Dijous Sant de 2018, a cinc anys de l’inici del pontificat del Papa Francesc. Manllevem de l’homilia de la Missa Crismal d’aquest Dijous Sant una preciosa reflexió papal sobre Jesús, Bon Pastor, i sobre els preveres, pastors del poble de Déu. Que serveixi d’homenatge i agraïment al Sant Pare! Heus-la ací: «Si et sents llunyà de Déu, si et plau, acosta’t al seu poble, que et curarà de les ideologies que han fet tebi el teu fervor. Els petits t’ensenyaran a mirar Jesús d’una manera diversa. Als ulls d’ells, la persona de Jesús és fascinant, el seu bon exemple dona autoritat moral, els seus ensenyaments serveixen per a la vida. I si et sents llunyà de la gent, acosta’t al Senyor, a la seva Paraula: en l’Evangeli Jesús t’ensenyarà la seva manera de mirar la gent, el valor que tenen als seus ulls aquells pels quals ell ha vessat la seva sang a la creu. En la proximitat amb Déu, la Paraula es farà carn en tu i et convertirà en un prevere proper a tota carn. En la proximitat amb el poble de Déu, la seva carn sofrent es convertirà en paraula dins el teu cor i sabràs de què has de parlar amb Déu, i et convertiràs en un prevere intercessor.»

Armand Puig i Tàrrech

Norbert Miracle i Figuerola

Agustí Borrell i Viader

Xavier Morlans i Molina

Joan Planellas i Barnosell

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.