Vés al contingut

Les qüestions entorn l’espai sacre actual són ben diverses i parteixen d’àmbits ben diferents. N’hi ha que s’hi aproximen des d’un interès que podríem anomenar “fenomenològic”, és a dir, que parteix de l’anàlisi del que les diferents cultures han entès com espai sagrat. D’altres s’hi atansen des del diàleg amb la natura. Encara en tenim que els preocupa el diàleg de l’espai sacre en una societat plural o “trencaclosques” en els no-llocs de la gran ciutat que pugui incloure també espais d’espiritualitat no confessional. També hi ha la preocupació interna de cada tradició religiosa de com concebre un espai sacre adequat per als seus fidels contemporanis, o bé quines possibilitats donar a l’espai sacre secularitzat o sense ús. Com veiem, tenim un seguit de perspectives entorn d’un nucli o temàtica sacra. Potser la figura geomètrica que més s’aproxima a aquesta situació és la del cercle, i d’aquí el títol encertat per al seminari que planteja el Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia (CiJ) conjuntament amb la Fundació Migra Studium (MS) entorn d’aquesta temàtica: “Tancar el cercle? Representacions de l’experiència espiritual i religiosa en l’espai, que s’esdevindrà del 16 de gener al 20 de febrer de 2020.

Considero que aquesta proposta complementa molt bé altres iniciatives similars. Per exemple, el proper febrer de 2020 farà cinc anys de l’inici del Seminari Intern de Patrimoni Sacre de la Fundació Joan Maragall, que ha anat oferint quatre sessions anuals on s’hi ha anat aplegant delegats diocesans de patrimoni, arquitectes, artistes, constructores, professors universitaris, agents de pastoral i persones amb responsabilitat en relació amb el patrimoni cultural sacre. A diferència d’aquest, la proposta de CiJ i MS obre la reflexió sobre l’espai sacre i l’exposa, per dir-ho d’alguna manera, “fora de l’església”, exposant-se també a una reflexió més àmplia i d’interès més generalitzat, tal com es pot veure en la pluralitat de ponents que hi participem. També es complementa molt bé amb altres ofertes de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), que ofereix dues especialitats que tracten de retruc la temàtica de l’espai sacre: el Diploma d’especialista universitari en Mitologia i Simbologia i el Màster en Diàleg Interreligiós, ecumènic i cultural. No és casual que els dos treballs de tesina que he dirigit a l’ISCREB siguin, precisament, sobre espai sacre. Finalment, el seminari “Tancar el cercle?” també resulta d’interès complementari per aquelles persones que puguin estar cursant Màster en Història i Patrimoni Cultural de l’Església que oferta la Facultat Antoni Gaudí, que s’ubica juntament amb l’ISCREB sota el mateix paraigües de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; atès que obre la perspectiva del patrimoni eclesial al diàleg amb el món contemporani. Finalment, cal fer esment encara d’una altra activitat formativa relacionada amb l’espai sacre, que és el programa de formació de Catalonia Sacra, que abasta el patrimoni de tots els bisbats amb seu a Catalunya.

Certament, l’oferta formativa és àmplia i variada des de la pluralitat d’accents, intencionalitats, i institucions, fet que denota l’actualitat de la temàtica i l’encert d’aquest breu curs que pot obrir portes a espais de reflexió posteriors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.