Vés al contingut

(Eloi Aran) La recerca de la "actuosa participatio" demanada a la Sacrosanctum Concilium (CVII) sovint encara no s'ha arribat a plasmar en la distribució interna dels temples, ja sigui en planta basilical o en noves construccions. Hi ha hagut intents reeixits que sembla que es van consolidant - com el cas de Saint Ignace de París, Saint Françoise Molitor o l'església de Taizé - els quals són presos com a models per a d'altres actuacions amb les adaptacions corresponents. Presentem avui la nova distribució que s'ha proposat a l'església del Santuari de La Cova de Sant Ignasi de Loiola (Manresa), explicada pel David Guindulain sj:

"Amb l'inici de l'Advent, això és l'any litúrgic, al Santuari de la Cova de Sant Ignasi hem proposat una nova distribució de l'espai a l'església que pretén donar dimensió pastoral i litúrgica a les celebracions més d'acord amb allò que prediquem.

  1. Hem situat la presidència exempta a l'actual presbiteri. Al capçal de la nau, sota el retaule de la Immaculada Concepció. Per la consigna litúrgica que el capellà sols es pot acostar a l'altar "protegit" pel sagrament, hem ubicat separat de l'altar la seu, mantenint l'eix central de la celebració junt amb l'altar i l'ambó. De manera que durant la introducció, la proclamació de la paraula, l'homilia, el credo, les pregàries i la conclusió, el president de la celebració no s'apropia l'altar.
  2. Els bancs estan col·locats fent un recorregut oval des de la presidència fins l'ambó de la paraula. Els assistents a la celebració contemplen, sobre tot, la comunitat cristiana que celebra l'eucaristia. Es convida a un girar-se cap a la paraula de Déu. Tot d'una, d'aquesta manera l'espai dels bancs deixa de ser un lloc impersonal on seure esperant que algú faci alguna cosa al presbiteri, per a esdevenir part implicada de la celebració, on difícilment puc passar desapercebut.
  3. L'ambó es situa a l'extrem oposat a l'altar encarat vers la presidència. La Paraula ressona des del sí de la comunitat i el mateix prevere ha de fer camí per poder proclamant-la. Un cop proclamada, torna al centre del presbiteri, davant l'altar, des d'on fa l'homilia.

Bàsicament, aquests són els trets que hem volgut destacar amb la nova distribució. Portem quatre celebracions i la gent evoluciona fent-se més i més seu l'espai. Guanya en presència personal i la celebració guanya amb dinamisme."

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.