Vés al contingut

Vet aquí una vegada una congregació religiosa que va fer una escola en un barri marginal a les afores de Barcelona. Com que no hi havia parròquia, la capella de l'escola acollia els serveis religiosos del barri. Més endavant, gran part de la gent del barri es va passar al culte protestant, va venir nova immigració d'altres confessions i es va construir una parròquia pel barri al costat de l'escola. En definitiva, la capella, sobredimensionada, ja no tenia ús i s'amagava el presbiteri darrera un cortinatge per usar la resta de l'espai per treballar el que ara s'anomena "la interioritat", un eufemisme del mot "espiritualitat" en versió laica al meu entendre.

Conscients que la situació no era la més adient, aquesta congregació va contactar amb el despatx per demanar-nos un encàrrec singular: Reformar l'espai de la capella per tal que, sense perdre el seu caràcter religiós i confessional, pugui servir per desenvolupar la tasca de la interioritat i sigui alhora un espai acollidor per als alumnes de diferents credos i religions. De la interioritat a l'interiorisme... tot un repte que hem entomat amb il·lusió, perquè entenem que pot resultar paradigmàtic per d'altres escoles i cal estudiar-lo bé.

Els dubtes que m'assalten en aquests moments són els següents: Els espais de l'espiritualitat laica poden ser equivalents als interreligiosos? Com mantenir la identitat catòlica explícita de la congregació i la seva simbologia sense que aquesta sigui percebuda com estranya als usuaris d'altres religions? Podem superar la temptació "apofàtica", silent i abstracta, de tants espais d'aquesta mena? Per altra banda, com evitar el collage-pastixe de simbologies diverses? A tot això, com donar-hi un enfocament pedagògic propi d'un equipament escolar?... "En ello estamos" i, mentre, vaig cercant referències properes que em puguin ajudar, com "l'Espai Interreligiós" de la Fundació Migra Studium, la "Capella Laica" (Sala de Reflexió) d'Antoni Tàpies (imatge), o "l'Espai de Silenci" del Centre Sanitari de Sant Joan de Déu (video a baix)

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.