Vés al contingut

Aquests dies de vacances escolars, amb l'obligat parèntesi mediàtic de l'encíclica Laudato Si', he començat les lectures estivals amb el llibre "¿Dónde estás, Señor? (Símbolos del espacio en la Biblia)" de Mons. Gianfranco Ravasi, president del Pontifici Consell per la Cultura i un dels principals promotors de l'Atri dels Gentils.

Així com hi ha llibres de simbologia religiosa adreçats a arquitectes que beuen de les fonts bíbliques (com, per exemple, "El simbolismo del templo cristiano" de Jean Hani) aquest no és un llibre específic pel sector de la construcció sacra sinó que té un plantejament molt més obert i assequible per a tothom al llarg de les seves 158 pàgines. Aquest enfocament deixa de banda aspectes bíblico-constructius, per exemple no entra en el tema de la definició de Jesús com a tektoon (Mc 6,3; Mt 13,55), i tampoc pretén ser un estudi cenyit a l'àmbit acadèmic com pot ser la obra de Walter Brueggemann "The Land: Place as Gift, Promise, and Challenge in Biblical Faith". En definitiva, es tracta d'un assaig sobre espai i Bíblia en clau pastoral, com si es tractés d'un conjunt de xerrades obertes a tots els públics.

L'estructura del llibre conté un primer capítol introductori sobre el sentit dels símbols per passar després a desgranar l'espai bíblic en perspectiva ascendent en tres capítols: L'Espai habitat, l'Espai creat i l'Espai més enllà de l'espai. En d'altres paraules: l'espai sacre creat per l'home, els espais simbòlics de la natura (Terra, Cel, Muntanyes i Aigua) i el meta-espai (Infern, Purgatori i Paradís). Com a arquitecte, tots tres m'han semblat interessants però cal destacar el capítol de l'Espai creat, que és on tracta específicament sobre l'espai del temple i dels santuaris així com una referència final a la dialèctica urbana entre Babel i Jerusalem. Una lectura molt recomanable per tots aquells que vulguin tenir una "primera pàtina iniciàtica" sobre el simbolisme de l'espai en la Bíblia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.