Vés al contingut
Les obres de reforma de Sant Joan Baptista de Reus avancen a bon ritme i els resultats estan sent espectaculars. D’una església fosca i grisa estem passant a recuperar un espai realment singular a base de netejar i ressaltar els elements arquitectònics neogòtics dels projecte de Pere Caselles, com ara els fantàstics capitells amb figures de la època. Els vitralls de l’Església estan prenent el protagonisme que els correspon i la instal·lació de la calefacció s’està integrant força bé, fins i tot els aparells calefactors (al final serà de gas per temes econòmics i de consum) tenen la mateixa tonalitat que els paraments verticals.
En tot això hem abordat el tema del retaule que ha de donar un acabament feliç a l’espai del presbiteri dissenyat per Pau Pérez i Rafael Bertran. D’aquest retaule ja n’he anat parlant en altres posts (el darrer aquí) i ens ha dut molta feina. Finalment s’ha optat per comptar amb el mestratge d’en Josep Minguell, que forma part d’una nissaga de pintors murals de Catalunya de primer ordre; del qual ja vaig poder veure un molt bon retaule seu a la nova capella del Santuari del Sant Crist de Balaguer (en vaig parlar aquí) i que també ha pintat recentment l’Església de Santa Maria de l’Alba a Tàrrega (aquí). Gràcies al seu assessorament el retaule comptarà amb una estructura concèntrica en cinc parts: al centre hi anirà la talla de fusta actual de Sant Joan Baptista (tot i que baixarà respecte la seva posició actual) i, d’esquerra a dreta, s’ha escollit representar pictòricament els temes del Càntic de Zacaries (Lc 1,67-79), la Visitació de Maria a Elisabet (Lc 1,39-56), el Baptisme del Senyor (Mc 1,9-11) i la mort de Joan Baptista (Mc 6,14-29). Tot el retaule es va retranquejant a mode d’absis en plafons verticals de menys a més alçada dels extrems al centre per encaixar bé dins la estructura de la nau gòtica. A la base s’hi afegeix un banc corregut en els tres plafons centrals.
Avui, comptant també amb Mn. Serra, hem pogut comprovar que la nostra elecció ha estat encertada tot fent una primera crítica a la proposta d’aproximació presentada per en Josep Minguell que ens ha agradat molt. Les imatges del retaule són unitàries i corresponen al que ha de ser una representació religiosa al s.XXI, amb una força i una expressivitat adients sense que aquestes es “mengin” l’espai del presbiteri o raptin el protagonisme del que se celebra en l’eucaristia. Si seguim aquest ritme, cap a finals de setembre tindrem ja la proposta definitiva i la podrem presentar als parroquians.

Per dur a terme aquest retaule pel s.XXI necessitem la vostra ajuda. Per això aquí teniu el Compte Corrent de la Parròquia de Sant Joan Baptista per si ens voleu donar un cop de mà fent constar que és una ajuda per les obres: (Banc Popular) 0075-0453-86-0600494528. Moltes gràcies!.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.