Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquests dies la premsa porta com a debat de fons el suport que el president dels Estats Units, Barak Obama, dóna a la construcció d’una mesquita prop de la Zona Zero de Nova York. Es tracta d’un espai religiós prop d’un lloc de memòria històrica sofrent i, en aquest sentit, m’ha recordat a la Capella de la Reconciliació que hi ha al costat del Monument del Mur de Berlín, que vaig poder visitar fa dues setmanes. Tot espai amb una certa condensació de patiment o significació històrica demana d’un racó on poder aprofundir-la, fer-la pròpia i lliurar-la al trascendent, fer-ne pregària

Així i tot, aquest espai també és interessant perquè el seu sistema constructiu, una versió moderna del mur de terra compactada, incorpora les runes de l’antiga església enderrocada pel govern comunista. Resumint, el sistema constructiu no és quelcom aliè a la idea del projecte, com tan sovint es diu: “pensem la idea i després ja veurem com s’aguantarà l’edifici”, sinó que en el seu fer-se, en la honestedat del material i del sistema, es significa l’edifici com també passava amb el gòtic. Val a dir que la primera referència que vaig tenir d’aquesta capella va ser com a exemple en una classe de construcció a l’ETSAB. Senzillesa, oferiment d’un espai qualificat a la societat, ubicació encertada, recuperació de la memòria... tots aquests aspectes fan de la Capella de la Reconciliació un projecte molt interessant a tenir en compte.

 
Projecte: Capella de la Reconciliació
Localització: Bernau Strasse 4, 10115 Berlín (cantonada Hussitenstrasse).
Arquitectes: Martin Rauch
Cost: 971.454 Euros
Web: www.versoehnung-berlin.org, e-mail: kirche.versoehnung @ berlin.de
 
Història:
L'any 1894 es va aixecar a Berlín l'Església de la Reconciliació, una impressionant edificació de maó en estil neogòtic. Quan Berlín va ser dividit en les diferents zones d'ocupació, la parròquia va quedar dividida a partir de 1945: l'església va quedar en el sector soviètic, mentre que la majoria dels feligresos vivien al costat sector francès. El 1961, quan es va aixecar el Mur de Berlín, aquest passava directament per davant de l'església, que va quedar inaccessible tant des del Berlín-Est com del Berlín-Oest, i va decaure.

El 1985 es va volar l'església per "augmentar la seguretat, l'ordre i la neteja amb els límits amb Berlín-Oest" segons la versió oficial del govern de la RDA. A penes cinc anys més tard va caure el Mur i l'estiu del 1990 va començar l'enderrocament oficial de les instal.lacions frontereres. El terreny erm sobre el qual s'havia aixecat l'Església de la Reconciliació es va cobrir de mala herba i arbustos. Mentre que a tot arreu es feien esforç per esborrar el més aviat possible les empremtes de la divisió, la Parròquia de la Reconciliació es va plantejar com tractar de manera adequada el terreny i la seva història. Una vegada que se li van tornar els terrenys, es va decidir aixecar amb els mitjans més senzills sobre els fonaments de la vella església una capella, una edificació moderna que fos igualment adequada per a les necessitats actuals com futures però que al mateix temps mantingués les empremtes encara conservades , sense tractar de reconstruir el que s'havia perdut. També es tractava que la construcció fos actual en l'aspecte ecològic, tenint cura dels recursos i que perdurarà. Es va decidir per un projecte a base de dos cossos d'edificació ovalats, un dins de l'altre, els eixos geomètrics estiguessin desfasats entre si. El oval exterior, de làmines de fusta, adopta l'orientació de l'antiga església de la Reconciliació, i l'oval interior, d'argila piconada, l'orientació Est-Oest usual a les esglésies.

El cos d'argila piconada amb què s'ha creat la capella, va ser aixecat el 1999 sota la direcció del mestre constructor d'argila austríac Martin Rauch. En el seu treball li van assistir voluntaris de catorze països de l'Europa Oriental i Occidental de l'organització "Offener Häuser". L'argila amb la seva humitat natural es va anar posant en capes de 30 centímetres de gruix entre un encofrat amb una separació de 60 centímetres i es compacta després a uns 8 centímetres. El 9 de novembre del 2000, en el 11 aniversari de la caiguda del mur, es va inaugurar la Capella de la Reconciliació. És la primera construcció pública a Alemanya de argila compactada des de fa més de 150 anys i al mateix temps la primera església alemanya construïda en argila compactada autoportant.
 
Memòria del projecte:
La capella té tres recintes: Una gran plaça de l'església a cel obert - la superfície de la planta de l'antiga església en el carilló. La galeria amb els seus seients - sota el sostre de la capella, i no obstant això a l'exterior. El petit recinte de la Capella protegit pels murs d'argila, amb l'antic altar. Un altar nou d'argila custòdia en el seu interior els vasos sagrats i el llibre dels morts del Mur.

Els tres recintes deixen al descobert empremtes: La plaça de l'església, els llindars de l'històric pòrtic de l'església, el camí de ronda dels sentinelles de la franja de la mort i el volum de l'antiga església. La galeria, els fonaments de l'antiga església en el seu absis. La capella un pòrtic d'església tapiat-el Mur de 1961.

La nova forma no apunta a una reconstrucció sinó a una transformació, a una apropiació de la història amb els mitjans i per l'efectivitat de la vida d'avui.