Malgrat que ja han passat uns dies, les escenes de l'atemptat terrorista a París es mantenen en la nostra memòria i les seves conseqüències continuen essent molt grans. L'atemptat terrorista és una nova mostra del mal i de l'horror.

Sabem que estem en la recta final del mandat de l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach i que en les properes setmanes o mesos és produirà el relleu a Barcelona. Podem coincidir que el mandat del cardenal Lluís ha estat positiu, especialment per pacificar inicialment la divisió inesperada de la diòcesi. Però després de més de dos anys de pròrroga, el sentiment generalitzat és que el relleu ja és necessari perquè les provisionalitats excessives comporten sempre un cert desgovern.

Aquests dies de Nadal, i gràcies al consell de Pere Lluís Font, he tingut la sort de llegir el llibre del filòsof catòlic francès Jean Guitton titulat Diálogos con Pablo VI. M'he quedat impressionat, amb ganes d’aconsellar-ne vivament la lectura.

L'Evangelii Gaudium del papa Francesc és un document de referència que marca l'horitzó de futur per al conjunt de l’Església. El rumb a emprendre no és ni fàcil ni evident i, per descomptat, el papa no ho tindrà fàcil. Crec que aquesta Exhortació Apostòlica representa una aposta decidida per reprendre l'esperit del Concili Vaticà II en els seus aspectes més innovadors, oberts i esperançats.

Aquest diumenge el papa Francesc acabava el seu viatge a Turquia, emblemàtic en molts sentits, ja que representa un apropament a les esglésies cristianes d'orient i una defensa de les minories cristianes a l'Orient Mitjà. Pocs dies abans, de l'històric viatge del papa a Estrasburg cal remarcar-ne els tres missatges més importants del seu discurs:

Cada vegada més es confirma que l'Església, amb el papa Francesc al capdavant, ha decidit aplicar la tolerància zero als casos de pederàstia i abusos a menors. Malgrat les reticències d'alguns sectors influents i la passivitat d'altres, el Papa ha dit prou. Benet XVI va començar a moure fitxa després del coneixement públic de casos d'abusos als Estats Units i Irlanda i, recordem-ho, dels escàndols amagats durant dècades del pare Maciel i els Legionaris de Crist. Però aquest canvi de posicionament no ha estat fàcil ni evident.

Aquest dissabte, el vent fresc de tardor envaïa Poblet.

Reflexions d'estiu (II)

Reflexions d'aquest estiu (I)

Carta al Papa Francesc publicada a Vida Nueva, núm 2.871, dins de la sèrie de cartes obertes al papa.

Benvolgut Sant Pare: