Vés al contingut
Catalunya Religió
Conferència Episcopal Espanyola
[Foto: Conferència Episcopal Espanyola]

CR La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha celebrat aquest dimarts una assemblea plenària extraordinària per aprovar un pla de reparació de les víctimes d’abusos que s’ha acordat amb la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER). Per presentar aquest acord s’han incorporat a l’assemblea dels bisbes representants dels religiosos. El president de la CEE, el bisbe Luis Argüello, i el president de la CONFER, el dominic Jesús Díaz, han presentat conjuntament el Pla de Reparació Integral de Víctimes d'Abusos Sexuals a l'Església (PRIVA).

En els documents aprovats es fixen les línies de treball que han de seguir les institucions que formen part de l’Església catòlica. Les cinc principals són reconèixer i reparar, atendre les víctimes, prevenir, formar, i investigar. La reparació se centra en els casos prescrits o en els que el victimari ha mort i que ja no tenen recorregut penal. Entre altres, això inclou el reconeixement públic del mal causat, l'atenció integral o la promoció d’estudis sobre la prevalença de violència sexual en la infància i l’adolescència.

es crea una segona instància on poden acudir les víctimes de casos prescrits

Per executar el Pla s’ha creat un organisme conjunt estatal promogut pels bisbats i les congregacions religioses que coordinarà la resposta integral a les víctimes mitjançant un procediment no judicial. Aquest organisme tractarà de verificar individualment cada cas i establir el marc de reparació oportú. En la presentació s’ha aclarit que aquesta és “una nova porta” pels casos en què les actuals oficines i serveis d’atenció a les víctimes que ja tenen moltes institucions religioses no hagin ofert una resposta adequada. En definitiva, es crea una segona instància on poden acudir les víctimes de casos prescrits.

Aquest nou organisme i l’aplicació dels criteris aprovats dependran d’una Comissió Assessora formada per deu persones: quatre experts de l’àmbit mèdic forense, quatre de l’àmbit jurídic i un representant de la CEE i un altre de la CONFER. La Comissió podrà convocar un representant de les víctimes o de les associacions que treballen amb víctimes. També tindrà com a objectiu avaluar cada cas de manera singular per analitzar els danys causats a les víctimes i definir les vies de reparació a les entitats que les hagin de dur a terme, inclosa la reparació econòmica.

Aquest treball es farà a partir de les dades que ja es disposa de cada cas per no revictimitzar. Amb totes les dades, la Comissió oferirà un informe dels casos presentats, que se circumscriuen a aquells que no poden ser jutjats per la mort del victimari o per la prescripció del delicte. Segons el document, l’objectiu és que la prescripció o la mort del victimari “no impedirà cercar la convicció sobre la certesa o, almenys, un judici de versemblança”.

"el que hem aprovat és per respondre a la víctimes, no al Govern”

“El pla no significa l’inici d’un treball d’acompanyament a les víctimes”, ha remarcat el president de la CEE. És “un nou impuls” al que ja s’està fent. En la presentació a la premsa, s’ha insistit reiteradament que “acollir, acompanyar i reparar” és la voluntat d’aquest pla, juntament amb la prevenció i la formació.

Davant la polèmica mediàtica dels darrers dies amb el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, sobre si el pla de l’Església contemplava les demandes de les associacions de víctimes, Argüello no ha volgut polemitzar directament. Però no s’ha estalviat de recordar que “el que hem aprovat és per respondre a la víctimes, no al Govern”. El bisbe ha assegurat que sempre s’ha treballat amb respecte i lleial col·laboració i que espera que el pla que estableixi el Govern espanyol “pensi en totes les víctimes”, no només les de l'àmbit eclesial. Alhora el president de la Conferència Episcopal ha remarcat que les diverses oficines diocesanes i dels religiosos porten anys escoltant les víctimes i que “moltes de les víctimes que hem ajudat no estan associades”.

“en la mesura que hem escoltat les víctimes ens Hem sensibilitzat sobre el mal que han causat alguns membres de l’Església”

També el president de la CONFER, Jesús Díaz, ha posat l’accent en l’acompanyament que s’ha fet a “moltes víctimes que volen estar en l’anonimat”. Díaz ha remarcat que “en la mesura que hem escoltat les víctimes ens hem sensibilitzat sobre el mal que han causat alguns membres de l’Església i hem anat canviant la nostra manera de respondre”.

Finalment, també han respost a la crítica per ser un pla unilateral i que no és d’obligat compliment. Segons Argüello “era la nostra obligació” aprovar el pla de resposta de l’Església quan les vies jurídiques estan tancades i que han fet “un pas al que no hi estem obligats jurídicament”. També ha recordat que “el president de la CEE no és el cap dels bisbes, ni el president de la CONFER és el superior major dels tots els religiosos”. Però això, segons Díaz, no treu que el consens amb que s’ha aprovat aquest pla sigui “un marc regulador” i “un deure moral” la seva aplicació.

En la plenària que ha aprovat aquest pla també hi ha assistit el nunci Bernardito Auza. En la clausura ha assegurat que “la Santa Seu sap molt bé el que està fent en aquest àmbit la Conferència Episcopal Espanyola”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.