Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Josep Roca -Claretians) La Conferència Episcopal del Brasil, a través dels bisbes de la regió del Pantanal, que abraça part de l’Estat de Mato Grosso i Mato Grosso do Sul, a l’Oest del Brasil, mostren la seva indignació i preocupació pels gravíssims incendis del Pantanal. En la declaració que han fet, els bisbes reivindiquen “una investigació seriosa” i que els culpables reparin els danys causats.

A la missió de Guajará - Mirim, a l'Estat de Rondônia, a l’Amazònia occidental del Brasil, els missioners catalans que la promouen en recorden el fum que l'envoltava cada any durant cinc o sis setmanes entre setembre i octubre, provinent dels focs per cremar els trossos de selva que s’havien tallat uns mesos abans o per netejar les pastures esperant que l’estació de pluges fes néixer herba tendra, un costum que ve de molt lluny.

"El treball lent i constant a les comunitats de base ha aconseguit que els petits agricultors prenguin consciència del valor que té preservar la natura i el bosc tropical", declaren els claretians. Una tasca que es complementava amb l'Institut Brasiler del Medi Ambient (IBAMA), que "feia també una feina molt bona". Els propietaris dels latifundis, però, "no tenen por de les multes de l’IBAMA, riuen del que ara anomenem tenir cura de la creació o de la Casa Comuna i sempre té polítics al darrera que el recolzen". Per plantar soja o portar a pasturar milers de caps de bestiar, els latifundistes necesstien cremar extensions per comptar amb més territori, deixant en pocs anys les terres ermes i aptes per l'erosió, "on la selva trigarà segles a recuperar-se o potser no ho farà mai més". 

Aquests darrers anys les àrees destruïdes pel foc han augmentat. "A mig setembre un company nostre de Seringueiras (Rondônia) ja es queixava de l’intens fum que s’hi respirava des de feia dies. I hi ha una novetat molt greu: el foc està cremant també el Pantanal, una àrea humida amb una gran riquesa i varietat de flora i fauna, habitada secularment tant per pobles indígenes com per petits agricultors i criadors de bestiar", assenyalen els claretians.

L’episcopat brasiler ha manifestat “solidaritat i compromís amb tots els que estiguin sensibilitzats i involucrats amb la causa ambiental”. Apunten que “l’Església s’uneix en un fort crit de defensa, promoció i cura de la vida, en totes les seves formes i expressions” i subratllen que “cal contenir i extingir el foc que avança amb poder destructiu i, així, salvar el Pantanal”.