Vés al contingut
Catalunya Religió

(Editorial Claret) “Les xarxes són un gran vehicle. Som dins la cultura del tuit: ràpid i curt. Però cal també la cultura del matís i el diàleg”. Així s’ha expressat el bisbe auxiliar de Barcelona, Antoni Vadell, en el diàleg amb el vicedegà de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Josep Lluís Micó, sobre Religió i món digital. Per Micó, expert en entorns digitals, “la religió no es pot permetre el luxe de prescindir de la tecnologia. Ni la tecnologia pot prescindir de la religió”.

L’Editorial Claret ha convidat Vadell i Micó al debat "Déu al mòbil. Religió i món digital" per presentar la nova aplicació per dispositius mòbils de la Missa de cada dia, coincidint amb el vint-i- cinquè aniversari de la seva publicació en paper.

Moderats per la periodista Glòria Barrete, el bisbe auxiliar i el vicedegà han disseccionat aquest dijous, en un acte a la Fàbrica Lehmann de Barcelona, la relació entre religió i xarxes. Vadell ha citat el Papa Francesc com a un referent en el món del tuit i ha animat la gent gran a entrar en el món digital, indicant que la nova aplicació de la Missa de cada dia pot ser una molt bona oportunitat. A més, està convençut “que l’Església està preparada pel món digital. Hi ha moltes persones molt preparades”. Per la seva banda, Micó ha defensat la necessitat d’aquesta tecnologia, ja que “per a determinades persones no és suficient viure l’espiritualitat sense aquestes eines actuals”.

Lluís Del Val, en nom de l’Editorial Claret, ha explicat que “ feia temps que l’editorial anava al darrere de digitalitzar els continguts de La missa de cada dia, inicialment amb la idea de reproduir el contingut estricte del llibret. Però en començar a treballar-hi es va fer evident que la digitalització permetia anar bastant més enllà”.

La missa en català al mòbil

El nou aplicatiu per a dispositius mòbils de La Missa de cada dia editat per Claret ofereix en un nou format els continguts de la publicació que permet seguir la missa diària des de qualsevol lloc. La Missa de Cada Dia es publica en paper des de fa més de 25 anys en català i en castellà. És la primera aplicació en català que ofereix aquest servei.

L’App inclou, en les dues llengües, els textos litúrgics per a totes les celebracions eucarístiques del missal, tant les d'àmbit general com les que són pròpies de cada bisbat i les de les principals poblacions. Automàticament ofereix els textos que corresponen a cada dia segons el calendari litúrgic i les festivitats locals més importants. L’App també proporciona comentaris sobre els textos bíblics per facilitar la preparació de les homilies o per la meditació i pregària personal de qualsevol usuari.

Modalitat gratuïta i Premium

L’App té dues modalitats de funcionament, gratuïta i premium. La versió gratuïta dona accés a les lectures de cada dia i la versió premium, de pagament, ofereix tots els textos litúrgics i altres textos complementaris d’elaboració pròpia, com ara el santoral, comentaris de l’evangeli, introduccions als diumenges i solemnitats i textos per a la pregària. Aquesta subscripció premium té un cost anual d’uns 16 euros, i també hi ha la possibilitat de fer subscripcions semestrals, trimestrals o mensuals.

Les opcions de configuració de l’App son el canvi d’idioma en qualsevol moment. L’App és bilingüe, català i castellà, i està preparada per poder oferir altres llengües. També hi ha un mode de funcionament complet, que ofereix tots els textos o mode “litúrgia de la paraula” que mostra solament les lectures i els comentaris i pregàries, per a aquelles persones que vulguin utilitzar l’App per a la pregària o la meditació. La geolocalització, que es pot deixar en mode automàtic, de manera que l’aplicació mostra les misses corresponents al lloc on es trobi el dipositiu en un moment donat, o bé es pot fixar en una població concreta. En aquests moments s’estan mostrant les solemnitats dels bisbats i seus episcopals catalans, i posteriorment s’afegiran la resta de celebracions pròpies de cada bisbat i altres celebracions locals, prioritzant aquelles poblacions amb més usuaris. La mida del text i separació entre línies per fer més còmoda la lectura tant als preveres i lectors que la facin servir en la litúrgia com a les persones amb dificultats de visió.

Continguts: textos i menús

Pel que fa als continguts de la missa, es mostren a partir d’un mosaic-calendari setmanal, però també es pot accedir als continguts del darrer mes i dels mesos següents.

Per a cada dia es mostren totes aquelles misses que es poden celebrar a la població on som, o allà on haguem indicat en les preferències de l’App. Si aquell dia hi ha una única missa possible, només en mostrarà una, i si hi ha diverses possibilitats, es pot triar la que ens convingui. Els textos es van presentant de manera successiva, sense necessitat d’anar buscant aquí i allà com en un missal imprès; i quan hi ha diversos textos alternatius, es poden seleccionar fàcilment en una llista desplegable. D’aquesta manera cada dia s’inclouen tots o la majoria dels textos de lliure elecció. Hi ha també un menú amb tots els apartats de la missa per poder saltar ràpidament d’un lloc a l’altre.

En el disseny s’ha prioritzat la claredat i la simplicitat per tal de facilitar-ne la utilització. Qualsevol persona pot fer servir l’aplicació sense cap formació prèvia. S’ha buscat que sigui també una eina útil, i en aquest sentit hi ha preveres que ja l’estan fent servir a les seves misses i els resulta molt pràctic.

Compromís amb la pastoral litúrgica

Des de sempre, Editorial Claret s’ha caracteritzat per l’interès en la pastoral litúrgica. Al llarg dels anys ha dut a terme moltes publicacions, puntuals o periòdiques, en aquesta línia. La Missa familiar ja va ser molt popular els anys 80. Però de totes aquestes publicacions, la que ha tingut més difusió i més durada en el temps és La missa de cada dia, que es va desenvolupar seguint el model de publicacions similars que s’estaven duent a terme en altres països i que es va començar a publicar l’any 1993.

Es pot descarragar a:

Google Play: http://cort.as/-GlFV

Apple Store: http://cort.as/-GlFh

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.