Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) La situació extraordinària que viu el país ha trastocat l'agenda de moltes institucions i fundacions. Aquelles que han optat aquests dies per continuar amb els actes previstos han notat com els assistents minvaven, o com qualsevol declaració feta prenia una importància cabdal.

Això és el que ha passat aquest dilluns al vespre a la sala d'actes del Seminari Conciliar de Barcelona. Durant la inauguració de curs de la Fundació Joan Maragall, el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, ha apel·lat al diàleg i la mediació, trastocant així qualsevol altre possible titular de l'acte.

Mediació, diàleg i entesa

"Demanem diàleg als governants", ha afirmat durant la cloenda de l'acte. Gordo ha reiterat la postura de la Conferència Episcopal Tarraconense recordant la nota emesa el 20 de setembre en què es demanava diàleg i entesa.

A menys de vint-i-quatre d'una possible declaració unilateral d'independència per part del president Carles Puigdemont, Gordo ha recordat una cita del papa Francesc amb una trobada amb joves on el Pontífex va afirmar que "el diàleg és l'antídot de la violència". Davant dels moments actuals que viu Catalunya, Gordo ha demanat "continuar fent de ponts encara que costi".

Coratge, entesa, diàleg i discerniment

En la mateixa línia del bisbe auxiliar s'ha expressat a l'inici de l'acte el president de la Fundació Joan Maragall, Josep M. Carbonell. Carbonell ha confessat que la Fundació estava expectant per saber quantes persones serien dilluns a l'auditori. "Els moments que estem vivint són crucials", ha afirmat, "la presència de la gent avui aquí és un signe que malgrat la situació excepcional que viu el nostre país hem de continuar fent la nostra feina i la nostra activitat". Carbonell ha demanat coratge, necessitat d'entesa, mediació, diàleg i discerniment. Només així, ha expressat, "podrem avançar com un sol poble".

L'acte d'inauguració de curs de la Fundació Joan Maragall ha comptat amb la ponència 'Filosofia dels dos arbres edènics', a càrrec del filòsof Josep M. Esquirol. Esquirol ha fet referència als dos arbres col·locats a l'Edèn, l'arbre de la vida i l'arbre del coneixement.

Després d'una hora de ponència, Esquirol ha conclòs que "saber escoltar quan toca i a qui toca és una virtut", així com que "el coneixement és l'experiència de quelcom que ens mostra les afores i la intempèrie personal i que té com a possibilitat la transformació personal".

El coneixement orgullós, font de violència

Però quin tipus de transformació personal s'hauria de donar? Esquirol advoca per una intensificació del coneixement però sense orgull, ja que per al Premi Nacional d'Assaig, "el coneixement superb és font de violència", provocant que "alguns pobles es creguin per sobre d'altres".

I, quina relació hi ha, doncs, entre els dos arbres, el de la vida i el del coneixement? "L'excessiva desmesura per la mort pot no deixar-nos viure", ha recordat el filòsof, "ens centrem excessivament en la immortalitat". I si el més important no fos la immortalitat?, s'ha interrogat Esquirol.

"Amb Jesús l'arbre de la vida és l'arbre de l'amor, nucli simbòlic del cristianisme". Esquirol ha clos la ponència afirmant que "tots dos arbres són aquí, als afores de l'Edèn, lligats per sobre i per sota, i nosaltres som aquests dos arbres".

Finalment, Josep M. Carbonell ha fet públic el nom de la guanyadora de la 17a edició de la convocatòria de l'Ajut a la Formació: Elisenda Almirall, pel projecte La Bona Nova a l'actualitat: intervencions i art cristià contemporani en temples i ermites del territori català.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.