Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha trencat qualsevol ambigüitat: "És injust que una part del nostre Govern legítim estigui empresonat. No dic que no sigui legal, però és injust". Ho ha dit amb una breu intervenció al final d'una missa al Santuari del Miracle que ha presidit aquest diumenge.

El bisbe ha argumentat que el que han fet els consellers ara empresonats és "legítim" i què "en tot  moment han mirat de trobar camins per poder dur a terme el seu programa electoral per vies de diàleg i per vies de legalitat". I creu que "és injust" que el que les ha portat a la presó sigui "la conseqüència d'acomplir allò que és el motiu pel qual van ser elegits".

Segon Novell el cessament del Govern de la Generalitat i l'empresonament "serà tot el legal que vulgueu" però assegura que "els cristians no ens guiem ni tenim criteris en funció de lleis positives sinó d'allò que és just, veritat i digne. I això no és just".  

Xavier Novell ha remarcat que es pot estar a favor o en contra de la independència i que "tots podem tenir les idees que vulguem sobre aquesta qüestió". Però considera que "no és just que per la via de la força s'impedeixi a aquest poble decidir el seu futur perquè hi té dret. Perquè som una nació que tenim dret a decidir nosaltres quin és el nostre futur".

1 d'Octubre

Després de la intervenció el bisbe ha estat aplaudit pels fidels que omplien l'església. Durant  la missa per cloure una trobada de l’Hospitalitat de Lourdes de les diòcesis de Solsona i Vic, també s'ha fet una pregària per "els qui estan a la presó per causa del procés polític que viu el nostre país, perquè el Senyor els ajudi a ells, que fent una passa endavant per fer possible l'autodeterminació del nostre poble, n'han de pagar les conseqüències".

Xavier Novell és l'únic bisbe que es va pronunciar explícitament a favor del referèndum de l'1 d'octubre i que, a més, va anar a votar. La intervenció d'aquest diumenge ha estat publicada al web oficial del bisbat de Solsona per recollir les paraules del bisbe sobre "la situació política del país i, més concretament, els darrers empresonaments dels consellers de la Generalitat".

Aquest divendres el bisbat de Girona també va demanar pregaries "per les persones allunyades de les seves llars per les seves conviccions". D'una manera més moderada també han expressat el malestar pels empresonaments l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l'abat de Montserrat. Aquest diumenge l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha presidit la missa d'aniversari de la consagració de la Sagrada Família sense cap referència al tema. Novell, amb aquest pronunciament, continua sent l'únic bisbe que en els moments més intensos políticament dels darrers anys ha expressat clarament el seu suport a l'autodeterminació. Ara fa un pas més reconeixent la legitimitat del Govern cessat i crítica el seu empresonament evitant situar la legalitat com a criteri últim d'un judici cristià.

Intervenció del bisbe de Solsona, Xavier Novell, al Santuari del Miracle:

"Us he de dir que és injust que una part del nostre Govern legítim estigui empresonat. No dic que no sigui legal, però és injust. Perquè el que ells han perseguit amb els seus actes és legítim. Perquè en tot  moment han mirat de trobar camins per poder dur a terme el seu programa electoral per vies de diàleg i per vies de legalitat. Per tant, que la conseqüència d'acomplir allò que és el motiu pel qual van ser elegits es que siguin cessats i que després siguin empresonats, això no és just. Un pot estar completament d'acord amb la independència, un pot estar d'acord amb la unitat. Això és perfectament legítim. Tots podem tenir les idees que vulguem sobre aquesta qüestió. Però no és just que per la via de la força s'impedeixi a aquest poble decidir el seu futur perquè hi té dret. Perquè som una nació que tenim dret a decidir nosaltres quin és el nostre futur. No us confongueu sobre aquesta qüestió. Serà tot el legal que vulgueu però els cristians no ens guiem ni tenim criteris en funció de lleis positives. Sinó d'allò que és just, veritat i digne. I això no és just".