Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Girona) En el marc de la celebració dels 90 anys de Domènec Fita, aquest dilluns 18 de desembre el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va entregar al polifacètic artista el guardó “Pro ecclesia et Pontifice” en un acte institucional que ha tingut lloc a la Casa Carles, seu del Bisbat de Girona, i que va comptar amb la presència de familiars i amics de Fita. Va obrir els parlaments el delegat de Patrimoni Cultural del bisbat, mossèn Joan Naspleda, qui va glossar la figura de l’artista, ressaltant les seves obres més rellevants presents tant a diòcesi gironina com en altres indrets, com són la Sagrada Família o el monestir de Montserrat.

A continuació va prendre la paraula el bisbe de Girona, Francesc Pardo, qui va explicar els motius pels quals es va decidir demanar el guardó per Fita: “En agraïment per la col·laboració en la missió de l’Església imaginant i modificant els espais de celebració de la fe seguint la normativa litúrgica del Concili Vaticà II” ha assenyalat, alhora que per “la gran quantitat d’obra artística religiosa, imatges, vitralls, murals, pintura...”. Així mateix, el bisbe va recordar que “en les seves obres, especialment les que han expressat la dimensió transcendent, espiritual i creient, l’artista homenatjat ha deixat empremta del seu segell personal i de les seves profundes conviccions”. Finalment, va remarcar que “Fita ha estat investigador i creador artístic a la recerca de la bellesa. I cal recordar que la contemplació de la bellesa en les obres humanes obre i aixeca l’esperit per reconèixer la bellesa de Déu Creador”.

Va cloure l’acte el president de la Fundació Fita, Kim Bover, qui va expressar l’agraïment de part de l’artista, que malgrat trobar-se present a l’acte no va poder intervenir a causa d’una afonia. El guardó per a Fita està acompanyat per un document on, en llatí, hi consta la frase: “Francesc, pontífex Màxim, s’ha dignat a decretar i atorgar al Domènec Fita i Molat la insígnia de l’augusta Creu establerta especialment pels excel·lents treballs i zel en benefici de l’Església i el Pontífex, concedint-li, al mateix temps, la facultat d’adornar-se amb la mateixa. Donada en els edificis vaticans el dia 26 del mes d’abril del l’any 2017”.

Pro ecclesia et Pontifice, un guardó que data del 1888

Aquest guardó té el seu origen en el pontificat del papa Lleó XIII, el juliol de 1888, i el lliura el Sant Pare a aquelles persones que han treballat amb fidelitat per l’Església i han col·laborat en la seva missió i servei. Consisteix en una creu octogonal on s’hi troben les figures de sant Pere i sant Pau, l’escut pontifici amb les claus i la tiara.