Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) han designat Francesc Conesa i Ferrer, bisbe de Solsona, com a nou president del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC). Conesa substitueix en el càrrec a Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona, que va morir el 12 de febrer de 2022, i que va inspirar el nou impuls de renovació de la catequesi que està impulsant el Secretariat els darrers anys. Aquest organisme dona suport als catequistes, i ofereix formació i recursos per a l’anunci i la transmissió de la fe, en coordinació entre les diferents diòcesis.

La designació de Conesa s’ha produit fora de Catalunya. Justament aquesta setmana els bisbes estan reunits a Madrid amb motiu de l’Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Dilluns Conesa va ser escollit president de la subcomissió de relacions interconfessionals i diàleg interreligiós de la Conferència Episcopal Espanyola. Just abans de la seva presa de possessió com a bisbe de Solsona va destacar la importància del diàleg dins l’Església, així com també de la participació i la formació dels laics. Uns principis significatius en la pedagogia de la fe.

Conesa és doctor en Filosofia i Teologia. Entre 1992 i 2016 va ser professor al Seminari Diocesà d’Oriola-Alacant. Des de 1994 va col·laborar com a professor associat de Teologia fonamental i dogmàtica a la Universitat de Navarra. També ha format part de la Càtedra Arquebisbe Loazes de la Universitat d’Alacant. Durant els seus anys a la diòcesi d’Oriola-Alacant va continuar la seva formació amb lectures, recerques i publicacions, centrades en la Filosofia de la religió, la Teologia fonamental, la relació entre fe i raó, el problema del mal, la Teologia de les religions, la increença contemporània i el Misteri d’Elx.

El 27 d’octubre de 2016, el papa Francesc el va nomenar bisbe titular de la diòcesi de Menorca i el 7 de gener de 2017 va ser consagrat i va prendre possessió de la diòcesi a la catedral de Ciutadella. A la CEE és membre de la Comissió Episcopal de Doctrina de la Fe des de març de 2017 i recentment ha estat elegit president de la subcomissió de relacions interconfessionals i diàleg interreligiós. El 3 de gener de 2022, el papa Francesc el va nomenar bisbe titular de la diòcesi de Solsona. Conesa va iniciar el ministeri episcopal de la diòcesi solsonina el 12 de març de 2022.

El Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya (SIC) va ser constituït per la Conferència Episcopal Tarraconense “ad experimentum” el 3 de juny de 1971 i definitivament el 20 de juliol de 1973. Des de la seva creació hi han participat també les diòcesis de les Illes Balears. Amb aquest organisme els bisbes de la CET volen aconseguir una major comunió interdiocesana i una acció pastoral més coordinada, en unió d’esforços amb els de les Illes Balears, en el camp de la catequesi. Des de 2019 el director del SIC és el capellà Joan Àguila.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.