Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Vic) Coincidint amb l’inici del nou curs, el Bisbat de Vic ha posat en marxa el Sínode Diocesà, convocat pel bisbe Romà Casanova i Casanova, per tal d’afrontar els nous reptes pastorals de l’Església i per a reflexionar sobre la seva missió i el que Déu vol per a la diòcesi de Vic. El Sínode es titula “Sínode per l’esperança”.

Un Sínode Diocesà és una assemblea eclesial extraordinària convocada pel bisbe i oberta a la participació de tota la comunitat cristiana (laics, mossens i religiosos), sense cap exclusió, per a discernir, escoltant l’Esperit Sant, els reptes pastorals que es presenten avui a l’Església. En el cas concret de Vic, i davant d’un “moment de grans transformacions socials que afecten de ple a l’Església”, el bisbe Romà ha considerat convenient convocar un Sínode per a discernir junts la voluntat de Déu per a la diòcesi de Vic i per a afrontar la transmissió de la fe en el moment actual. Cal “canviar la manera de relacionar-nos i comunicar-nos (...) canvis profunds en la nostra ment, en el nostre cor, en la nostra organització, per a ser més fidels a la vida i missió que Déu ens confia”. L’objectiu principal del Sínode és, per tant, “poder prendre les decisions pastorals més conformes al voler de Déu per a la nostra Església diocesana”. Així ho explica a les cartes pastorals Aixeca’t i camina i Església de Vic, sigues el que ets!.

El Sínode Diocesà, que se celebrarà en els propers tres anys, porta per títol “Sínode per l’esperança”. A més de les aportacions de tots els fidels de la diòcesi, està previst escoltar el parer d’experts en els diferents temes i realitats, així com la veu de persones no creients.

Fases del Sínode

El Sínode consta de quatre fases principals, que es succeiran en tres anys. En la fase participativa de grups sinodals, la primera etapa que acaba de començar, les persones que vulguin participar en el Sínode, s’hi inscriuen i s’organitzen per a formar grups sinodals. Aquests grups, amb l’ajuda d’uns materials elaborats per la Comissió del Sínode, es troben periòdicament, preguen, escolten i exposen les seves aportacions de manera conjunta, durant un període aproximat de 12 mesos. A partir de les aportacions fetes per cada grup, la Comissió elabora un document de treball conjunt, anomenat “instrumentum laboris” (instrument de treball). En una segona fase (fase participativa d’Assemblea Sinodal), el bisbe convoca un centenar de persones representatives de tota la realitat diocesana, l’Assemblea Sinodal, que es reuneix en diferents sessions per a debatre el document de treball “instrumentum laboris” i elaborar un nou document amb les conclusions. Per últim, després d’haver escoltat a tothom i valorat el document de conclusions, en la fase de declaracions i decrets, el bisbe discerneix i subscriu les directrius que prendrà l’Església de Vic i n’aprova la seva aplicació per mitjà d’un decret, perquè tots els cristians de la diòcesi les acullin i posin en pràctica (fase de recepció). Es preveu que el Sínode acabi el mes de setembre de l’any 2022.

En els propers dies, el Bisbat organitzarà diversos actes de presentació oberts al públic arreu del territori (en tots 10 arxiprestats) i, a partir de l’1 d’octubre, començaran a constituir-se els primers grups sinodals, que, en actitud d’escolta, discerniment, responsabilitat i comunió, elaboraran les seves propostes. Abans, el passat 15 de setembre, Dia de la Catedral de Sant Pere de Vic, va celebrar-se al Bisbat la Jornada Diocesana de presentació del Sínode per a explicar a tots els membres de la comunitat què és el Sínode, per què serveix i com s’hi pot participar.

Segons el bisbe Romà, el canvi d’època en el qual estem immersos produeix una “crisi” d’identitat, on costa trobar espais de fe, i la missió del cristià i de les vocacions (al sacerdoci, al matrimoni, a la vida religiosa…) queda desdibuixada. Per a això, “la nostra Església de Vic té en el Sínode Diocesà una oportunitat d’or per a reflexionar sobre ella mateixa i la seva missió, per a viure la nostra pròpia vocació i oferir al nostre món el missatge d’esperança que tant necessita”.

El darrer Sínode Diocesà convocat a la diòcesi de Vic es va celebrar l’any 1945, amb el bisbe Joan Perelló i Pou, i l’anterior, quasi dos-cents anys abans, l’any 1748, amb el bisbe Manuel Muñoz Guil.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.