Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete –CR) Fa vint anys que l’església de Sant Felip Neri de la Congregació de l’Oratori de Barcelona organitza gratuïtament en cada temps litúrgic els Concerts Espirituals d’Orgue. Una iniciativa impulsada pel felipó, mort recentment, Antoni Serramona, i per l’organista titular, Bernat Bailbé. Dimecres de cendra, 2 de març, s’inicia de nou el cicle de concerts d’orgue, els de Quaresma, amb l’absència encara present del seu impulsor.

“Omplir el buit del pare Serramona és impossible, és insubstituïble”, afirma Bernat Bailbé, organista titular de Sant Felip Neri. Malgrat l’absència el cicle continua i enguany pren el relleu per fer els comentaris de les obres Joan Cabó, doctor en Filosofia i professor a l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

La Congregació actual és regida pel prepòsit de l’Oratori, el pare Ferran Colàs, i està compromesa i decidida a continuar l’obra del pare Antoni Serramona i per tant donar continuïtat a tots els cicles de concerts. Cabó també és organista, a Santa Maria del Pi, i es coneixien bé amb en pare Serramona. “Auguro uns molt bons comentaris d’en Joan”.

Una altra novetat d’enguany és que aquest cicle es farà ja amb l’orgue nou, ampliat i inaugurat el passat desembre gràcies a l’acció i suport de la Fundació Montserrat Torrent. Torrent ha estat impulsora de la construcció d’aquest orgue des dels anys seixanta. Per aquest motiu, l’instrument porta el seu nom. L’orgue té acabats ja la caixa central, la consola i l’orgue major amb set registres. Un instrument, que quan s’acabi podrà competir per ser “l’orgue d’inspiració barroca de referència de la ciutat de Barcelona”. 

El cicle de concerts de Quaresma se celebraran els divendres a les 19:30 h després de la Missa que serà a les 19:00 h. El Divendres Sant, però, el concert serà a les 12h del migdia. El programa del cicle inclou obres de Byrd, Sweelinck i Bach sobre el Salm 50. També es podrà escoltar el llibre de Venegas de Henestrosa de l’any 1557 sobre el tema del misticisme.

Comptarà també amb obres del Dies Irae amb músiques de Naji Hakim i Herbert Tachezy, o versions de Fischer, Pachelbel o Scheidt amb el fil conductor del Coral ‘Quan Jesús era a la creu’. Tots els concerts aniran a càrrec de l’organista de Sant Felip Neri, Bernat Bailbé.

Amb la renovació de l’orgue esperen que el cicle de concerts tingui èxit de públic. L’orgue, afirma Bailbé, “és encara un instrument molt desconegut però absolutament versàtil”. Bailbé reconeix que l’orgue té encara una imatge com d’instrument només d’Església, prejudici que provoca que “hi hagi un cert públic que encara es malfiï de la música d’orgue”.

Una malfiança absurda ja que qui s’hi apropa, escolta, i no té prejudicis, “descobreix una música enorme per a orgue”. Hi ha de tot, recorda Bailbé, “música que reflecteix joia, tristessa, serietat… de tot”.