Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Acomiadar el 2017 i començar el 2018 pregant pel món. És la proposta que fan les monges benedictines de Montserrat a qui vulgui formular aquesta festa de traspàs en clau cristiana. Lectura de salms, música, cant i silenci. I també una projecció d'imatges de l'any que s'acaba. Fer memòria, contemplar i passar pel cor el desig de la pau.

“Volíem acabar l'any de forma més espiritual; abans ho fèiem d'una forma més material”. La germana Coloma Boada explica com la demanda de la vetlla de cap d'any coincideix amb l'arribada de les monges més joves a la comunitat: “Quan vam començar a tenir jovent, van dir que no podíem acabar l'any anant a dormir”.

El calendari litúrgic de l'Església, però, no assenyala per a res el 31 de desembre. Acomiadar l'any és una festa laica. “Mica en mica l'hem anat cristianitzant”. Boada recorda que els cristians situen com a data rellevant l'1 de gener, la solemnitat de Santa Maria: “És la festa de la maternitat”.

Què han vist al monestir de Sant Benet de Montserrat i a d'altres comunitats cristianes? Que una cosa no està renyida amb l'altra. Es pot dir adéu al 2017 amb una mirada espiritual sobre el món i la història més recent, i donar la benvinguda al 2018 amb la mare de Déu com a referència.

La vetlla que proposen amb aquest cap d'any per la pau 2017 tindrà lloc a dos quarts d'onze de la nit del diumenge 31 a l'església del monestir. I inclou també “una col·lecta per fer solidaritat amb algú que ho pugui necessitar”. En aquesta ocasió està dedicada a la Fundació Ared, que treballa per la inserció laboral i social de les dones en risc d'exclusió social, especialment les que surten de la presó.

En edicions anteriors, la col·lecta de la vetlla s'ha destinat a diversos projectes de solidaritat i cooperació. Per exemple, el 2002 van dedicar la col·lecta als pescadors i mariscadors de Galícia; el 2004 a la construcció d'un molí a Kimbau, al Congo; el 2006 pel projecte 'Cap família sense casa' a Guatemala; el 2009 per l'ONG Sonrisas de Bombay; el 2011 per famílies en situació precària i el 2013 per Càritas.

Altres vetlles i eucaristies de cap d'any

La nit del 31 són diverses les comunitats cristianes que s'apleguen amb el mateix objectiu. Les benetes de Sant Pere de les Puel·les també proposen una vetlla de pregària per tancar l'any i els monjos de Montserrat a la vetlla hi sumen una eucaristia per la pau.

Els jesuïtes, en clau també d'examen ignasià, organitzen a la ciutat de Barcelona la tradicional Vetlla de cap d'any a l'Església del Sagrat Cor del carrer Casp a les onze de la nit del 31, seguida d'una missa; i la comunitat cristiana de Sant Pere Claver del Clot farà una eucaristia de cap d'any a les vuit del vespre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.