Vés al contingut
Catalunya Religió
basiliques-historiques
Fotografia: Jornades Basíliques Històriques de Barcelona.

Ateneu Universitari Sant Pacià Les VIII Jornades Les Basíliques Històriques de Barcelona se celebrarà l'11 i 12 de maig i es dedicarà a les basíliques de Sant Cugat del Rec i la de Sant Cugat del Vallès. Les jornades tindran lloc a la Facultat Antoni Gaudí de l'Ateneu Universitari Sant Pacià des d'on asseguren que "les basíliques històriques de la ciutat són un patrimoni encara desconegut". Les inscripcions es poden fer a través d'un formulari online.

Les jornades que organitza la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes porten per títol 'La basílica de Sant Cugat del Rec de Barcelona versus la basílica de Sant Cugat del Vallès'. Es tracta de dos edificis que s'han relacionat tradicionalment amb el martiri de sant Cugat.

La basílica de Sant Cugat del Rec estava ubicada al carrer Carders, l’antiga Via Augusta que sortia de la ciutat romana. Va tenir una escassa fortuna: tot i que va ser refeta al segle XVII pel seu mal estat, va ser cremada durant la Setmana Tràgica, i enderrocada el 1936. La parròquia, traslladada l’any 1944 al carrer Princesa número 21, va desaparèixer definitivament l’any 2001.

“Les jornades volen difondre el coneixement històric d'institucions que van jugar un paper important en la ciutat”

La de Sant Cugat del Vallès està datada al segle VI, encara que arrasada, es conserva el claustre de l’actual Monestir de Sant Cugat del Vallès i segurament va pertànyer a un primitiu cenobi, precedent del monestir medieval. La jornada pretén "recuperar i valorar la història i el patrimoni d’aquestes dues basíliques per mitjà de les fonts arqueològiques i documentals, emmarcant-les al territori, la topografia i als fets històrics que les van veure créixer i desaparèixer".

Es tracta d'un patrimoni "de gran riquesa i interès" encara que en gran part desconegut, diuen des de l'Ateneu. Per aquest motiu, s'organitzen aquestes jornades: "Per omplir de contingut amb el coneixement històric d'aquestes institucions que van jugar un paper important a la ciutat".

Les jornades seran publicades a la col·lecció 'Studia Historica Tarraconensia' de la Facultat Antoni Gaudí.

Les sessions de les jornades tindran lloc a la Facultat Antoni Gaudí (Diputació, 231. Barcelona). El programa és el següent:

La coordinació de les jornades és a càrrec de Julia Beltrán.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.