Vés al contingut
2 Catalunya Religió dj. 27/09/2018

(CR) El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha tornat a defensar públicament una assignatura de cultura religiosa a les escoles. Segons Bargalló “en algunes escoles d’ideari  cristià o catòlic en el nostre país l’assignatura de religió ja no és religió catòlica, ja és cultura religiosa”.  El conseller creu que aquestes escoles concertades “ens han ensenyat el camí a seguir” i que “aquest és el camí que l’escola pública ha de recollir”.

Bargalló ha defensat aquesta posició arran d’una pregunta del sindicat de professors de religió Junts en una sessió d’aquest dimecres del Fòrum Europa. Ha recordat que “és evident que l’escola no és el lloc de la catequesi o de transmissió de fe. L’escola és un lloc de transmissió de coneixement”. Però alhora creu que no es pot entendre la història i el món “sense uns coneixements d’història de cultura religiosa que és part fonamental de la cultura de la nostra societat o les cultures de la nostra societat”.

Segons Bargalló, el problema és que “amb els acords del Govern espanyol amb les diverses confessions religioses ens veurem abocats en un futur, si no ho canviem, a diverses assignatures de diverses religions” i això creu que “no seria positiu”. Les comunitats musulmanes, jueves i protestants tenen reconeguts des de 1992 la possibilitat d’oferir una assignatura de religió en els centres públics, un dret que mai s’ha desplegat principalment per la dificultat d’acreditació dels docents de cada confessió. En el cas catòlic, aquesta situació es regula pels Acords Església-Estat de 1978 que tenen rang internacional i que segons Bargalló “ens lliguen” i “no ens toca revisar a nosaltres”. Tot i això, creu que “els acords són revisables” i “uns acords que ens han de ser útils, no un entrebanc”.

En tot cas, ha insistit que “l’aposta per la cultura religiosa és bona i és l’adequada formativa i socialment. En això estem treballant i no serem els primers que ho fem, quan ho fem”.

El conseller d’ensenyament també ha explicat que els dos sindicats que agrupen bona part del miler de professors de religió catòlica que hi ha avui en els centres públics de Catalunya, “ens han expressat el seu acord en aquesta postura”.

D’altra banda, en la mateixa sessió, sobre el finançament de l’escola concertada el conseller ha reconegut “que el mòdul del concert educatiu és insuficient" però que també "hauríem de donar més diners a l'escola pública".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.