Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(Jordi Llisterri –CR) Aquest dijous s’ha presentat la nova Facultat d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, que preveu començar el primer curs proper el 15 d’octubre. La Facultat, només pendent de l’aprovació definitiva de la Santa Seu, tindrà la seu a l’edifici del Seminari Conciliar de Barcelona compartint espais, aules i professorat amb la Facultat de Teologia de Catalunya i la Facultat de Filosofia de Catalunya.

L’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, impulsor del projecte, ho ha presentat com “bona notícia” que “omple un buit”. Ara només hi ha dues facultats eclesiàstiques d’arqueologia a Roma i Jerusalem, i d’història eclesiàstica a Roma, Mèxic i Colònia. Com a novetat, també s’hi volen integrar les arts cristianes.

El cardenal Martínez Sistach ho explicat la voluntat d’aprofitar “el gran interès que hi ha per l’art i la bellesa, com demostra l’atracció per l'obra d’Antoni Gaudí. També pretén que sigui un nou instrument de diàleg amb la fe i la cultura “que una facultat pot fer amb rigor, profunditat i com espai d’intercanvi amb altres propostes culturals existents”.

L’arquebisbe va comunicar la setmana passada als bisbes catalans la posada en marxa al setembre de la nova institució i aquesta setmana ha enviat una carta a tots els membres de la diòcesis exposant els motius que l’han portat a iniciar aquest projecte. Sistach ha explicat la Facultat ja té tots els requisits acadèmics necessaris aprovats, que la Conferència Episcopal Espanyols hi va donar suport, i que espera el reconeixement definitiu de la Santa Seu aquest estiu. El 2 d’octubre està previst l’inici de curs oficial de les facultats eclesiàstiques a Barcelona amb la presència del Prefecte de la congregació per a l’Educació Catòlica, el cardenal Zenon Grocholewski.

Vocació internacional

El cardenal Sistach també ha explicat que “la nova Facultat no modifica la estructura existent”, amb les dues facultats eclesiàstiques: la Facultat de Filosofia de Catalunya –integrada a la Universitat Ramon Llull- i la Facultat de Teologia de Catalunya. Per la nova Facultat se seguirà el model de la Facultat de Teologia, presidida per l’arquebisbe de Barcelona com a Gran Canceller i un consell format pels bisbes catalans, jesuïtes, l’abadia de Montserrat i la Unió de Religiosos de Catalunya. Els títols de la FHEAG tindran el reconeixement eclesiàstic de la Santa Seu i la convalidació civil a l’espai Bolonya.

En la presentació, el degà de Teologia, Armand Puig, ha remarcat la dimensió internacional vol tenir la FHEAG, que ja el curs vinent es concretarà amb un congrés organitzat conjuntament amb Lió i Tolosa: “No ens quedarem tancats aquí”. El degà de Filosofia, Jaume Aymar, ha explicat com aquesta vocació internacional i pluridisciplinar es visualitza amb el nom d’Antoni Gaudí, “un artista global, de totes els arts” i amb la col·laboració d'altres projectes existents en aquest àmbit com Catalonia Sacra. El logotip de la FHEAG, una torre de la Sagrada Família, l’ha dissenyat Perico Pastor.

El claustre de professors estarà format per David Abadias, Joaquim Blas, Ramon Corts, Lluc Torcal, Albert Viciano, Conxita Boncompte, Jordi Carcassó, Cristina Godoy, Jesús Oliver, Enric Puig Giralt, Roser Puig, i Valentí Serra de Manresa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.