Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri) L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha enviat una carta al clergat de la diòcesis per concretar alguns passos de la recuperació de les celebracions a les parròquies. No fixa una data concreta en espera de saber quin dia de maig el territori diocesà s’inclou a la Fase 1, però anuncia dues dates per reiniciar els actes conjunts a la diòcesi. L’11 de juny es vol fer una missa conjunta per als sacerdots que celebren el 25 i 50 anys de la seva ordenació, una celebració que no es va poder fer com cada any per Setmana Santa. També anuncia el que podria ser el primer acte diocesà amb assistència de fidels, l’ordenació de nous capellans el 28 de juny.

Les dues convocatòries són només una previsió i estan subjectes a la situació i a les indicacions sanitàries de cada moment, però mostren la voluntat de reemprendre abans de l’estiu els actes diocesans. Si es poden celebrar, es farien a la Basílica de la Sagrada Família perquè l’amplitud del temple permet respectar les distàncies de seguretat.

L’arquebisbat també es planteja una missa funeral diocesana abans de l’agost, però abans anima a les parròquies a celebrar els funerals que no s’han pogut fer mentre ha durat el confinament.

 

Aportacions solidaries

La carta del cardenal Omella als capellans i diaques fa molta incidència en la necessitat de donar resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la crisi que no s’acabaran amb el desconfinament. Amb el suport del consell episcopal de la diòcesi, es fa una crida directa a tots els capellans a donar una part del sou o a fer una aportació fixa a Càritas, a qualsevol entitat social o a les necessitats de la mateixa parròquia. És una mesura que s’està prenent a la majoria de bisbats.

També es convida a estendre aquesta iniciativa als fidels perquè es planteguin o augmentin la seva aportació econòmica a les entitats socials. “Una invitació a recuperar d’una manera proactiva la institució del delme”,  diu la carta. El que antigament era el 10% de les rendes que es demanava als fidels per a sostenir l’Església, ara es proposa que es destini a la caritat.

La carta també fa referència a les dificultats econòmiques que tindran les parròquies que no han pogut realitzar cap col·lecta durant les darreres setmanes i que demanarà la solidaritat diocesana. Com a gest, el cost del dinar anual que es feia amb tots els capellans de la diòcesis es destinarà a aquesta finalitat.

 

Obrir esglésies

Barcelona encara no fixa una data per l’inici de les misses a les parròquies i diu que es comunicarà quan sigui definitiva. Res fa preveure que sigui abans de mitjans de maig. En tot cas, s’hauran d’aplicar les recomanacions que s’ha difós aquest dijous i es continua recomanant que les persones grans, malaltes o en risc no surtin de casa.

Per aquest mateix motiu, s’indica als mossens més exposats per raons d’edat o de salut que no obrin ells les esglésies. Es proposa que l’obertura dels temples es coordini entre els diversos capellans de cada zona i es compti amb la col·laboració de voluntaris. Des de l’arquebisbat, el secretariat diocesà de Joves ofereix voluntaris per realitzar aquesta tasca.

Alguns temples han estat oberts algunes hores durant el confinament per facilitar espais puntals de pregària per als fidels, però sense culte públic. En la nova situació, a part de reempredre les misses, es podran obrir més temples però caldrà una nova logística per garantir les normes d’higiene i sanitàries.  

La carta de l’arquebisbat de Barcelona insisteix en algunes d’aquestes mesures i recorda que la comunió s’ha de donar a la mà i evitar el contacte entre amb els qui reben la comunió.