Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté-CR) Aquest dimarts Barcelona ha estat connectada espiritualment amb 5 ciutats més del món. La capital catalana ha acollit l’esdeveniment internacional Global Light for Peace 2017, una meditació en xarxa, organitzada des de Tailàndia, en què els 5 continents reflexionen simultàniament per la pau al món. L’escenari barceloní ha estat el Teatre Casino Aliança de Poblenou. Nova York (Estats Units), Maputo (Moçambic), Sydney (Austràlia), Iloilo (Filipines) i Rio de Janeiro (Brasil) han estat les altres seus de l’acte.

“Si no hi ha pau dins nostre, no pot haver pau al nostre voltant”, ha assegurat Lola López, comissionada d’immigració, diversitat i interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, tot citant el filòsof Raimon Panikkar durant la seva salutació. Aquest precisament és el clam sota el que s’ha dut a terme l’acte a tot el món: “Global Peace through Inner Peace”. Igualment, Cinto Busquet, membre del Moviment dels Focolars i rector de la parròquia de Calella, ha destacat que molts dels conflictes al món es donen en no tenir pau amb nosaltres mateixos.

La cerimònia, carregada de simbolisme i significat, ha volgut demostrar com la meditació pot ajudar a assolir aquesta pau interior. L’acte central de reflexió ha estat precedit de destacats missatges i discursos per la pau.

“La violència ens destrueix, per això és molt important que treballem junts, siguem de la religió que siguem”, ha assenyalat el lama Tubten Wangchen, de la fundador de la Casa del Tibet. De fet, en la seva salutació, la subdirectora general d’afers religiosos, Isabel Escandell, ha subratllat la importància, de mostrar, ara més que mai, que les comunitats religioses estan compromeses amb la pau. “Les religions no són un element desestabilitzador, sinó constructor i, juntes, són capaces de construir un món més just i pacífic”.

Per la seva banda, Jorge Burdman, representant interreligiós de la comunitat jueva catalana, ha recordat que “la pau és l’estat natural de l’esser humà, venim al món en pau i marxem en pau i per tant, si no tenim pau estem ferits i ens hem de refer”. En aquest sentit, Gagandeep Singh, representant de la comunitat sikh, ha sentenciat que “el menjar és l’aliment del cos, la pau és l’aliment de l’ànima”.

El punt i final a aquesta primera part l’ha posat una primera encesa de llum per la pau, en què tots els representants s’han posat en rotllana al voltant d’un petit escenari central amb torxes i flors que representava la pau.

Record de les víctimes dels atemptats

El moment central ha tingut lloc quan, durant 30 minuts, i guiats per un mestre, totes les persones presents a la sala, juntament amb la resta del món, han practicat la meditació per la pau. La tipologia que s’ha posat en pràctica ha estat l’anomenada Middle Way, promoguda fa precisament 100 anys pel mestre Luang Pu. A Barcelona, aquesta meditació ha servit també com a especial homenatge a les víctimes dels atemptats de la Rambla i de Cambrils.

La llum per la pau s’ha encès a tot arreu alhora després de la meditació. Cada persona del públic ha pogut il·luminar la seva i donar vida a una imatge que ha viatjat als altres indrets del món on es realitzava l’acte.

L’esdeveniment també ha donat espai a la música. L’Ave Maria de Bach i Gounod, l’Al·leluia de Leonard Cohen i El Cant dels Ocells han sonat amb la guitarra i el violoncel de Tonin Blasi i Ignasi Prunés. Per la seva banda, Maria Martínez i Robi Gill, promotors dels tallers de cant de mantres a la Casa del Tibet, han interpretat un mantra per la pau, concretament, el del buda de la compassió.

Amb la celebració d’aquest acte Barcelona ha enviat un gran missatge d’esperança al món. I no ho ha fet només simbòlicament. Tots els assistents han participat en la gravació d’una salutació que posteriorment s’ha reproduït als altres cinc països. Igualment, el teatre barceloní ha rebut amb entusiasme les salutacions de les altres ciutats.

Diverses entitats catalanes, com l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, han participat també en un esdeveniment que ha arribat a la ciutat per quedar-se, i que promet aconseguir estendre la pau interior de cadascú per aconseguir la pau exterior i així, un món millor.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.