Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Blanquerna) La Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL, la Fundació Jesuïtes Educació i el Col·legi Montserrat han inagurat aquest dilluns amb un acte al Saló de Cent la tercera edició del Simposi Barcelona-Educació-Canvi.

L’objectiu del Simposi és mostrar al món les experiències que estan transformant l’educació a Barcelona. La nostra ciutat és una de les més pioneres en el canvi educatiu espanyol i és per això que volem posicionar-la com a tal. Barcelona, per uns dies, es presenta com a capital de la transformació de l’educació.

A la Facultat, s’han programat espais perquè els participants -la majoria d’ells, professionals del sector educatiu- puguin debatre i compartir les seves idees i opinions sobre la innovació educativa i tanmateix, dialogar amb els agents del canvi i amb els alumnes per recaptar les idees més interessants.

És per aquest motiu, que el Simposi es presenta com un crit a les escoles de Barcelona perquè apostin pel canvi i per millorar entre tots el sistema educatiu que el món necessita.

La cita va començar el dilluns 5 de novembre amb una inauguració a càrrec de la tinent a l’alcaldia de Dret Socials, Laia Ortiz; el director general de la Fundació Blanquerna, Andreu Ibarz; la consellera de la Sagrada Família de Natzaret, M. Ángeles Melero; i el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig.

Durant la presentació, els ponents van destacar la importància de dissenyar una pedagogia col·laborativa, social i compartida que estigui a les mans de tothom. Aquesta innovació acadèmica, vol potenciar les diferents intel·ligències amb l’objectiu de dissenyar un camí d’aprenentatge que ajudi a assolir l’excel·lència.

Tot seguit, va tenir lloc la conferència sobre “Innovació en una era incerta: inestabilitat, diàleg i possibilitat”, conduïda per Bob Fecho i, introduïda per Montserrat Castelló, professora de la Facultat.

La ponència del catedràtic americà tenia com a objectiu defensar el diàleg entre professors i alumnes com a eina necessària a l’hora de crear coneixement a les aules. Segons Fecho, a partir del diàleg, la innovació educativa vol aportar un nou sentit al "jo", com a individu, i a l'educació i, generar diferents mètodes de reflexió. Aquesta postura dialogant parteix normalment d'una situació desconcertant que genera incertesa i neguit i, només es pot solucionar realitzant intercanvis d'opinions i valoracions. En aquest procés de formació, l’actitud dels participants ha de ser entusiasta i motivadora, ja que, l'èxit d'aquesta nova modalitat educativa recau en el treball col·lectiu.

Pel catedràtic de la Universitat de Columbia, l'ésser humà creix a partir del diàleg reflexiu, que s'aconsegueix quan "hi ha diàleg intern, diàleg amb l'altre i diàleg amb l'ésser".