Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR/ISSR) Barcelona és aquesta setmana la capital mundial de la sociologia de la religió. Aquest dimarts s’ha inaugurat el 35è congrés mundial de la International Society for the Sociology of Religion. Fins divendres aplegarà més de 500 investigadors d’universitats de tot el món. Centrat en la temàtica "The Politics of Religion and Spirituality", el congrés s’estructura al voltant de 4 sessions plenàries i més de 100 sessions paral·leles.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha acollit la inauguració amb la presència de la consellera de Justícia Ester Capella. La responsable de l’àmbit d’Afers Religiosos del Govern, ha destacat la idoneïtat de tractar aquest tema a Barcelona per la transformació que ha viscut els darrers anys la diversitat religiosa a Catalunya. Capella també ha remarcat que “religió i espiritualitat formen part de la quotidianitat” i que és un factor que “s’ha de tenir molt present en l’abordatge dels conflictes polítics”. Com a valor principal de la tasca dels poders públics ha destacat la garantia “del lliure exercici de la llibertat religiosa”.

En la presentació també hi ha intervingut Mar Griera, directora del grup d’Investigacions en Sociologia de la Religió de la UAB i copresidenta del comitè organitzador local del Congrés. Griera ha recordat els precedents d’aquest àmbit acadèmic a Catalunya que va iniciar el sacerdot Rogeli Duocastella. A finals del franquisme Duocastella ja havia organitzadat jornades internacionals a Catalunya. Per Griera “avui Barcelona continua sent un lloc ideal” reunir-se els sociòlegs i investigadors de la religió.

Les dues universitat públiques que compten amb grups de recerca en sociologia de la religió també s’ha implicat en el congrés. En la inauguració, el representat Universitat de Barcelona, Francesc Xavier Roigé, i de la Universitat Autònoma de Barcelona, Xavier Lafuente, han destacat la religió com un dels elements fonamentals de la reflexió sociològica. També la relació històrica i actual de la religió amb la política, i de la política amb la religió.

Política i religió

L'objectiu general del congrés és abordar els grans reptes sociopolítics que afronten les societats contemporànies en els àmbits de la religió i de l'espiritualitat.

En altres aspectes, es tractarà de la relació entre política i religió amb ponents destacats com Effie Fokas o Joan Marc Vaggione. També es tractarà de l'emergència de noves formes de discriminació lligades a la creixent pluralitat religiosa, amb l’anàlisi de situacions com l'impacte de les polítiques de seguretat sobre la població musulmana a Bèlgica i a Europa o el fenomen de la islamofòbia. La qüestió del gènere, el vincle entre les noves espiritualitats o l'ecologisme són altres aspectes que es tractaran en el Congrés.

El Congrés està organitzada localment de manera conjunta entre els grups de recerca ISOR-UAB i GRECS-UB, dirigits respectivament per la professora Maria del Mar Griera i el catedràtic Manuel Delgado. El congrés compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat, a través de la Direcció General d'Afers Religiosos, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), de l'Associació Catalana de Sociologia (ACS-IEC) i de la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull.

La International Society for the Sociology of Religion (ISSR) és l'organització internacional que agrupa la majoria de científics socials que aborden el tema de les religions. Els membres de la ISSR, ja siguin acadèmics amb una llarga trajectòria així com joves investigadors, desenvolupen una varietat de temes i enfocaments, entre aquests, l'emergència d'una nova pluralitat religiosa, l'increment de les discriminacions per motius religiosos com l'antisemitisme i la islamofòbia o la visibilitat de noves espiritualitats i moviments religiosos.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.