Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Diocesana de Barcelona) Les Càritas Diocesanes d'Àvila, Albacete, Barcelona, Cartagena, Múrcia, Oviedo i Santiago de Compostel·la han sumat esforços per posar en marxa la iniciativa "Feu enrenou", un projecte pioner de campaments que es durà a terme del 29 de juliol al 3 d'agost a Barcelona. És la primera vegada que es realitza dins de la Confederació de Càritas una iniciativa interdiocesana d'aquest tipus, que compta amb la coordinació i el suport financer de Càritas Espanyola.

Aquest nou projecte es dirigeix a un màxim de 60 adolescents i joves procedents dels diferents programes d'infància, adolescència i família, així com a joves dels programes de voluntariat jove, amb edats compreses entre els 14 als 20 anys. Aquest projecte pilot es desenvoluparà, inicialment, durant dos anys i en dues zones geogràfiques diferents, i comptarà amb el suport i seguiment d'un equip de tècnics i voluntaris de les Càritas Diocesanes.

Primer intercanvi jove a Barcelona

Aquest primer intercanvi jove es durà a terme a la ciutat de Barcelona, amb l'avantatge de comptar amb zona costa i platja, així com nombroses possibilitats per gaudir de les ofertes culturals i d'oci que ofereix la ciutat. Les activitats del campament s'ubicaran a la Barceloneta, a prop del mar, un barri de tradició marinera i que compta amb un ampli teixit associatiu. En aquesta zona de la ciutat es troba el Centre d'Activitats de la Barceloneta de Càritas, on coexisteixen diversos projectes de la Diòcesi: un Centre de Formació i Alfabetització d'adults, el Centre Obert Glamparetes de nens i nenes d'entre 6 i 13 anys, el Casal d'Adolescents de 14 a 17 anys i un altre Casal de Joves d'edats compreses entre els 18 i 23 anys.

Serà aquest Centre d'Activitats el que acollirà l'intercanvi jove de Càritas Espanyola i el que facilitarà tant l'allotjament com la resta de necessitats del projecte. S'està a l'espera de decidir la ubicació del segon intercanvi jove, previst per a l'any que ve, atès que és possible que s'obrin noves possibilitats en diferents territoris de tot el país.

Aquesta experiència pionera pretén facilitar als joves de famílies en situació de vulnerabilitat noves propostes d'aprenentatge basades en l'intercanvi territorial, cultural i d'experiències amb altres grups de joves del territori espanyol. De manera específica, les activitats programades estan dissenyades per fomentar en els joves, acompanyats pels professionals corresponents, la seva iniciativa personal i social amb uns processos de participació i autogestió, en funció de cada edat. Aquesta experiència busca afavorir, a més, el coneixement mutu entre joves de diferents orígens geogràfics i entorns familiars i socials, mitjançant el desenvolupament d'actituds i aptituds que els permetin aprendre a organitzar-se, a conviure en diferents contextos, i millorar el seu procés de desenvolupament i socialització.

Prevenció per mitjà d'un oci saludable

Pel treball d'acompanyament a famílies amb poca capacitat per afrontar les necessitats educatives i formatives, Càritas coneix quines són les conseqüències de viure en una situació d'exclusió o de precarietat per al desenvolupament i la qualitat de la vida infant-juvenil. A més, hi ha un risc elevat que aquesta situació d'exclusió perduri durant la vida adulta i es consolidin situacions de transmissió intergeneracional de la pobresa.

Carmen García, una de les expertes de Càritas Espanyola que ha posat en marxa el projecte, afirma que "la qualitat de vida dels joves es veu minvada per les realitats que viuen, i per aquest motiu hem iniciat aquesta experiència pilot de convivència de joves procedents de diferents Càritas diocesanes". "Aquest projecte -afegeix- busca desenvolupar activitats dirigides a l'atenció socioeducativa en el temps lliure, amb un caràcter preventiu, lúdic-educatiu i cultural, que promou el desenvolupament personal, les relacions positives i la creació d'espais de protagonisme i participació de joves procedents de diferents realitats de cadascuna de les diòcesis". Les opcions d'accés a un oci saludable es redueixen dràsticament en entorns de vulnerabilitat i exclusió, que solen caracteritzar-se, a més, per la generació de conflictes, incomprensió i violència. "Molts dels adolescents, malgrat estar envoltats de família i amics, senten una gran solitud, ja que no són capaços d'expressar sentiments, generar empaties i trobar solucions a problemes quotidians del dia a dia", indica Carmen García.

D'aquí la gran importància del projecte "feu enrenou" a l'hora d'educar els joves en l'ocupació del lleure per reforçar el sentit de pertinença i identitat grupal i poder satisfer necessitats personals com les relacionals, afectives i socials. Per això, subratlla aquesta experta de Càritas, "és fonamental el treball d'orientació activa dels adolescents i joves cap a un ús propi i organitzat del temps lliure, que els ajuda a discernir entre l'oci passiu i l'actiu, a sentir-se motivats cap a reptes i aprenentatges aliens als riscos de conductes i consums perjudicials, i fomentar la seva autonomia en les decisions, els gustos i la capacitat d’assolir noves metes".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.