Vés al contingut
Catalunya Religió

(MPCB) Del 28 d'octubre a l'1 de novembre Barcelona acollirà la 32ena Assemblea Mundial del Moviment Internacional d'Intel·lectuals Catòlics-Pax Romana. Aquesta xarxa mundial, reconeguda per la Santa Seu i amb gairebé un segle d'història, reunirà a Barcelona més de 100 representants d'una trentena de països dels cinc continents. El Moviment de Professionals Catòlics, el Grup de Juristes Roda Ventura i la Fundació Joan Maragall, són les tres entitats catalanes que formen part de la xarxa internacional de Pax Romana.

L'Assemblea tindrà dues parts, una Sessió d'Estudis, on hi participen també els membres dels grups catalans, i una sessió estatutària. La Sessió d'Estudis porta com a lema "De la indiferència a la misericòrdia. El nostre compromís?". Una reflexió que s'inscriu en l'Any de la Misericòrdia convocat pel papa Francesc.

L'assemblea s'obrirà amb un acte públic a l'Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, el divendres 28 d'octubre a les 18h. La acte l'obrirà l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i el president mundial del MIIC-Pax Romana, l'economista peruà Javier Iguíñiz. La ponència central de l’acte anirà a càrrec del jesuïta Josep Maria Rambla, sobre la Misericòrdia i l'acció política. S'espera també una intervenció enregistrada del teòleg peruà Gustavo Gutiérrez, precursor de la Teologia de l'Alliberament i consiliari de Pax Romana.

La resta de sessions es faran al Centre Martí Codolar de Barcelona. El programa inclou debats sobre temes com els drets de les dones, els conflictes armats, els reptes ecològics, vistos des de la teologia de la Misericòrdia i de la Doctrina Social de l'Església. Es comptarà amb intervencions de ponents vinguts dels cinc continents i representants d'entitats internacionals com el Consell d'Europa, de la UNESCO, del Consell de Dret Humans, de l'UPR Process, del Pen International, del Moviment Rural Catòlic internacional o dels religiosos presents a Nacions Unides.

Diumenge, presidirà l'eucaristia el bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull. Els participants també faran un visita cultural a Barcelona i a la Basílica de la Sagrada Família.

El MIIC-PAX ROMANA

Pax Romana és un xarxa mundial d'intel·lectuals i professionals catòlics que agrupa 60 moviments locals dels cinc continents. És un moviment de laics amb estatuts reconeguts per la Santa Seu i col·labora amb el Pontifici Consell per als Laics. Com a moviment internacional té representació a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, a la Unesco i al Consell d’Europa.

El moviment es proposa ser un instrument en el diàleg entre la fe i la raó i actuar en defensa de la dignitat i dels Drets Humans, lluitar per l’eradicació de totes les formes de pobresa i injustícia, i pel desenvolupament sostenible. També treballa per contribuir a l’avenç de l’ecumenisme entre diferents esglésies i comunitats cristianes i per fomentar el diàleg, pau i entesa entre les religions.

Pax Romana va néixer a Friburg (Suïssa) el juny de 1921, com associació d’estudiants catòlics. Té el seu origen en unes trobades inspirades en l'ideal de la pau després d’un període de guerres continuades. El MIIC (Moviment Internacional Catòlic per assumptes intel·lectuals i culturals) va ser fundat el 1946, just acabada la segona guerra mundial, com a moviment de graduats.

Del 1958 al 1966 Pax Romana va estar presidit pel català Ramon Sugranyes de Franch, que va ser un dels fundadors del MIIC i que va ser un dels pocs auditors laics que va participar al Concili Vaticà II nomenat per Pau VI. El moviment ha mobilitzat milers d'intel·lectuals i sempre ha estat fidel a l’esperit innovador i obert del Concili Vaticà II.

A Catalunya, la seva presència es va iniciar el 1972 a través del Centre d’Estudis Francesc Eiximenis. Actualment, la Federació d’entitats de Pax Romana de Catalunya està formada pel Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona (MPCB), el Grup de Juristes Roda Ventura i la Fundació Joan Maragall, recentment incorporada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.