Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Càritas Barcelona) Aquest dimecres s'ha inaugurat el nou centre diürn Folre, dedicat a l'atenció de persones en situació de sense sostre. Un projecte que impulsa la Fundació Llegat Roca i Pi, l'Orde Hospitalari Sant Joan de Déu i Càritas Diocesana de Barcelona. Durant l’acte institucional s’ha pogut visitar el centre de la mà de les persones en situació de sense llar que reben suport al centre i que han pogut explicar des de la mateixa experiència com funciona i quin servei s’hi dona.

Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha volgut recordar l’origen del centre. “Fa gairebé 30 anys, sis joves de quatre parròquies de Badalona van engegar el projecte Folre a l’església de Sant Josep, amb il·lusió i un caire totalment voluntari”, i ha destacat que Folre “adopta aquest nom per expressar la seva acció social: recolzar i donar suport a les persones en situació de sensellarisme de Badalona per tal que construeixin de nou la seva vida i arribin a tocar el cel”.

La importància del treball coordinat entre entitats

Àngel Díaz, Coordinador d’Inclusió, Cohesió Social i Primària de la Direcció General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, ha agraït a les tres entitats aquest nou projecte i ha recordat que recentment s’ha aprovat al Parlament el Marc d’Acció per l’abordatge del sensellarisme a Catalunya. “Aquest marc vol donar resposta a les necessitats de les persones en situació de sense llar, superant el model d’intervenció d’escala que s’ha demostrat poc efectiu per moltes persones que viuen al carrer”.

Per la seva banda, David Torrents, regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, s’ha mostrat molt satisfet per aquest nou equipament social a la ciutat, i ha destacat la importància del treball coordinat entre administració i entitats: “És un orgull que la ciutat de Badalona disposi d’aquest nou espai per l’atenció integral de les persones en situació de sense llar, que se sumarà als altres recursos municipals com Can Bofí Vell o l’equip de detecció i atenció a persones sense sostre de Badalona”.

El nou centre diürn compta amb unes instal·lacions àmplies que permeten adaptar-se a les necessitats de les persones que en fan ús i seguir mantenint la qualitat i la dignitat en els espais i l’atenció. L’espai principal és una sala polivalent, que permet afavorir la relació i iniciar processos de millora personal. El centre també disposa d’un espai d’informació i assessorament i serveis per cobrir les necessitats bàsiques: esmorzar, higiene, bugaderia, rober i espai de consigna.

A Folre hi treballa un equip de 4 professionals format per educadores, treballadores i integradores socials, i 13 persones voluntàries. L’equip treballa per recuperar les potencialitats i habilitats de les persones ateses i per motivar la seva participació activa en el funcionament dels serveis del centre. Tot això es fa coordinadament amb els serveis socials de l’Ajuntament de Badalona i altres entitats. Mijail Acosta, director de la Fundació Llegat Roca i Pi ha remarcat en l’acte d’inauguració “la importància a Badalona del treball coordinat entre entitats socials, que permet impulsar aliances per fer realitat projectes com el nou centre Folre, en aquest cas, per acompanyar a persones sense llar”.

Uns espais per a la transformació social

El nou local ha estat adquirit per la Fundació Llegat Roca i Pi, que l’ha reformat per adaptar-se a les necessitats d’atenció de les persones en situació de sense sostre. Durant la inauguració Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, ha apuntat que “s’ha fet un esforç enorme en l’adequació dels espais, convençuts que els espais també eduquen i contribueixen a la transformació social... Gràcies a Folre, podrem acompanyar millor a les persones sense llar i crear oportunitats perquè puguin tenir una vida digna”.

El nou centre, situat al carrer Dos de Maig, 16, disposa de places per a 35 persones. Durant el 2021, Folre va acompanyar un total de 157 persones, i es van poder derivar 11 al programa d’habitatge social del Programa d’Inclusió Bisbe Carrera. En la nova etapa, s’espera poder continuar donant una atenció de qualitat amb espais òptims, i contribuir a la reducció del sensellarisme a la ciutat de Badalona.

El Programa d’Inclusió Bisbe Carrera és gestionat per Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, i compta també amb una xarxa d’habitatge social de 30 pisos a la ciutat de Badalona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.