Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat d'Urgell) La Coordinadora dels Bisbes en suport dels cristians de Terra Santa, representants de les Conferències episcopals, han tingut la seva trobada, enguany telemàtica, dels dies 16 al 20 de gener. Entre ells hi participa des de fa divuit anys Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i representant de la Conferència episcopal Espanyola.

El text del Comunicat final del 21 de gener és aquest:

Els Bisbes de les Conferències Episcopals en suport de Terra Santa (Coordinació) per primera vegada no hem pogut tenir el nostre encontre físicament a Terra Santa. No obstant, mantenim el compromís decidit de donar suport a les nostres germanes i germans de la terra de Crist. Durant aquesta setmana passada, hem tingut el privilegi i ens ha emocionat escoltar els cristians de Cisjordània, Gaza i Israel sobre la seva missió, resiliència i testimoni en aquestes circumstàncies sense precedents.

Mitjançant el nostre diàleg, ha quedat dolorosament clar que avui hi ha menys motius d’esperança que en qualsevol moment de la història recent.

Els desafiaments per a la salut del Covid-19, que afecten tot el món, s’hi veuen agreujats pel conflicte, l’ocupació i el bloqueig.

L’absència de pelegrins ha agreujat les dificultats econòmiques generalitzades, ha incrementat l’atur i ha arrossegat moltes més famílies a la pobresa.

La manca de progrés polític, juntament amb la implacable expansió dels assentaments il·legals i l’impacte de les lleis de l’Estat-Nació d’Israel, continuen erosionant qualsevol esperança d’una solució pacífica amb dos estats.

Ara és un moment crític perquè tots enfortim la nostra solidaritat amb la gent de Terra Santa "no com un sentiment vague, sinó com una ferma i perseverant determinació de comprometre's amb el bé comú".

Destaquem la importància que els dirigents israelians i palestins es comprometin novament amb les negociacions directes. Fem una crida urgent als nostres governs perquè renovin la seva participació activa en la recerca d’una pau justa, donant suport a les negociacions directes entre totes les parts, defensant el dret internacional i reafirmant la pluralitat de Jerusalem, donada la seva importància única per a jueus, cristians i musulmans.

A més, la comunitat internacional ha d’urgir Israel envers la seva responsabilitat moral, legal i humanitària, per fer que les vacunes contra el Covid-19 siguin accessibles per als palestins de Cisjordània i Gaza, atenent el missatge del papa Francesc que “davant d’un desafiament que no coneix fronteres, no podem aixecar murs".

Tot i que molts dels nostres països continuen afrontant greus dificultats enmig de la pandèmia, com a cristians tenim la greu responsabilitat de donar suport als nostres germans cristians de Terra Santa. Les escoles catòliques, clíniques, hospitals i altres projectes socials, inclòs el treball de Caritas, tot i que es troben sota una forta pressió, són models de caritat, justícia i pau. Aquestes institucions son vitals per a unir les persones de diferents procedències per servir el bé comú de tots.

La comunitat cristiana, encara que petita, és una important garant de la cohesió social i és portadora d’esperança per a un futur millor. Esperem amb impaciència el moment en què els cristians d’arreu del món puguin tornar a realitzar pelegrinatges a Terra Santa per testimoniar i donar-hi suport de primera mà. Fins aquest moment, animem les nostres comunitats a proporcionar tota l’ajuda que sigui possible i a tenir present tota la gent de la regió en les nostres oracions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.