Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Roger Vilaclara -CR) La família ignasiana s’ha trobat aquest dissabte a la Sagrada Família per celebrar el 500 aniversari de la conversió de sant Ignasi i el 400 de la seva canonització. Comunitats, entitats socials, centres d'educació en el lleure i institucions de la xarxa Jesuïta de Catalunya han concentrat més de dues mil persones en una eucaristia en què el jesuïta Josep Maria Rambla ha assegurat que “en el canvi d’època que vivim, en la situació de pandèmia i de guerra, sant Ignasi estaria a primera fila en la cerca de respostes humanitàries i pastorals”.

“Ens unim a les celebracions que es tindran a tots els llocs del món on hi ha presència dels jesuïtes”. Així ha donat la benvinguda el jesuïta Enric Puig a tota la família ignasiana present a la basílica. “Commemorem i reivindiquem l’experiència espiritual que va canviar a Ignasi de Loiola per sempre”, ha dit sobre aquesta celebració. Parafrasejant el lema de l'Any Ignasià ha demanat “que ell ens ajudi a veure noves totes les coses en Crist”.

El jesuïta també ha tingut unes paraules dedicades a la situació que viu Europa amb la guerra a Ucraïna i ha manifestat el “desig de pau” de la Companyia.

Una nova mirada crítica i alliberadora

Rambla ha centrat l’homilia en la “nova mirada d’Ignasi al món”. Una mirada que el va fer percebre les coses “tal com són”. Per aquest motiu, ha demanat “mirar el món cara a cara” i no veure’l “com voldríem que fos”. Un món on es viu “una destrucció contínua”, però on “el progrés i la tecnologia han obert immenses possibilitats”. Un món on, enmig de la indiferència, “hi ha també la globalització de la solidaritat”.

Davant la mirada crítica, sant Ignasi es preguntava contínuament: “Què cal fer?”. Una pregunta que, per al pare Rambla, es contesta cercant “les maneres concretes de respondre a les crides de l'esperit”.

En la seva homilia també ha parlat d’una mirada alliberadora. Ha assegurat que Ignasi, en l’actualitat, “invitaria a tothom a implicar-se a fons en el camí de la sinodalitat”. També “promouria iniciatives per a la tasca dura i apassionant de transmetre la fe i de cercar nous llenguatges per comunicar-la”, ha dit.

“En la gran diversitat, una comunitat àmplia”

“És un goig poder-nos trobar i visibilitzar-nos com a família ignasiana”, ha expressat la directora de Migra Studium, Maria del Carmen de la Fuente, abans d’acabar la celebració. Una família que, “en la gran diversitat”, es reconeix com “una comunitat àmplia”.

En el seu discurs, ha destacat el procés de conversió de sant Ignasi. “Un procés que encara és llum per a nosaltres”, ha assegurat. També ha dedicat unes paraules als jesuïtes, a les religioses i als laics i laiques que, en els darrers 500 anys, “han transmès una manera de mirar la realitat i una passió per la fe i la justícia que ha arribat fins a nosaltres”. Sobre aquesta tasca de la Companyia de Jesús cap als altres ha demanat: “No deixem de fer-ho”.

La celebració ha estat acompanyada d’un cor de més de 600 veus. Després de diversos assajos territorials, 500 cantaires voluntaris vinculats a la Companyia de Jesús i un centenar de veus del cor de joves han cantat des del creuer de la basílica. El delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs, ha dirigit el cor participatiu des de l’altar.

El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha estat l’encarregat de presidir l’eucaristia. En la seva intervenció, al final de la celebració, ha arrencat diversos aplaudiments bromejant sobre la “gran direcció de cants” que ha fet Puiggròs. Ha agraït “el treball fet i que es fa” des de la Companyia i ha destacat la seva generositat: “Aquest treball generós per l’Església i per la humanitat és el que dona fruits”.

Omella també ha beneït els peregrins que, des d’aquest diumenge, han emprès el camí ignasià des de Loiola fins a Manresa. Un pelegrinatge amb un vessant solidari, ja que servirà també per fer visible i col·laborar amb la tasca de les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya.

A més d’un gran gruix de jesuïtes, l’eucaristia ha comptat amb la presència de superiors i superiores de diverses congregacions religioses; el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull; el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; l'abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar; i la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley.

“No és temps de dormir”

En el marc d’aquesta celebració, el papa Francesc ha demanat a la Companyia no deixar d’inquietar-se “pel crit de patiment del món”. Ho ha fet en l'eucaristia celebrada també aquest dissabte a l’església del Gesú de Roma i presidida pel general dels jesuïtes, Arturo Sosa.

“Estem cridats a sortir on l’home es troba amb Déu amb dificultat”, ha dit el Papa. Sobre la comoditat, el “clima consumista” i l’individualisme, Francesc ha fet èmfasi en la importància d’actuar per canviar el món. “No és temps de dormir” ni de “tancar els ulls a la realitat donant-li l’esquena”.

La Companyia de Jesús va iniciar les celebracions de l'Any Ignasià amb la festivitat de sant Ignasi el passat 31 de juliol. El superior general dels Jesuïtes, Arturo Sosa, va presidir una eucaristia al Santuari de la Cova de sant Ignasi coincidint amb la inauguració dels nous mosaics de Marko Rupnik al santuari.

Podeu recuperar la celebració sencera aquí:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.