Vés al contingut
2 Catalunya Religió dl. 12/09/2022
ateneu-sant-pacia
Fotografia: Ateneu Universitari Sant Pacià.

Ateneu Universitari Sant Pacià L'Institut de Litúrgia ad instar facultatis (ILF), integrat en l'Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), oferirà, a partir del mes d’octubre, un baccalaureatus (Grau) en Litúrgia i es convertirà així en l’única institució acadèmica del món –juntament amb el Pontifici Institut Litúrgic de Roma- en la qual es pot cursar un títol en Litúrgia. Aquests títols, patrocinats per la Santa Seu i amb validesa civil, estan reconeguts pel sistema universitari de l’Estat espanyol. El nou baccalaureatus permet posar les bases de l’estudi científic de la Litúrgia, ateses les seves tres dimensions fonamentals: bíblica, teològica i sacramental.

Gabriel Seguí, degà-president de l'Institut de Litúrgia ad instar facultatis de l'AUSP, considera que aquest Grau és "una gran notícia per a l'ensenyament i estudi de la Litúrgia, ja que ampliarà l'abast i l'accés a la formació en litúrgia tal com demana el Papa Francesc a la carta apostòlica Desiderio desideravi".

Seguí apunta igualment que el baccalaureatus va adreçat "sobretot a laics interessats a tenir una formació sòlida en litúrgia en l'àmbit universitari, però també per als laics interessats en la litúrgia en general". Afegeix: "també està obert a preveres i a diaques que vulguin aprofundir en litúrgia, encara que en el seu moment ja haguessin cursat els seus estudis institucionals". "És amb aquesta voluntat que s'ofereixen diversos tipus de matrícula, ja sigui completa amb avaluació, per cursar assignatures puntuals, o com a oient", conclou Gabriel Seguí.

Assignatures individuals per ampliar coneixements

El baccalauretus en Litúrgia s’impartirà a partir del proper mes d’octubre a la seu de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, de dilluns a dijous (de 18h a 21h), amb un total de 180 ECTS distribuïts en tres anys. El primer any està dedicat a l'estudi de la Bíblia i l’hermenèutica litúrgica, i té com a objectiu iniciar l'alumne en el procés de recerca científica, a partir de l'hermenèutica bíblica i litúrgica dels textos resats i proclamats dins de la celebració. El segon, que s'impartirà el curs 2023-24, estarà centrat en la filosofia, la teologia i l’antropologia litúrgiques. I el tercer, en la teologia litúrgica, l’espiritualitat i la celebració. Les assignatures ofertes en aquest Grau també es poden cursar de manera individual per als alumnes que tinguin interès a ampliar els seus coneixements.

Amb la inauguració dels estudis de primer, a l’ILF ja es poden estudiar els tres cicles: baccalaureatus (Grau) en tres anys, la llicenciatura (Màster) i el doctorat. Cal recordar que l’ILF va ser erigit el juny del 2020 i és hereu de l'Institut de Litúrgia de Barcelona (FTC), que alhora va recollir la tradició en estudis litúrgics a la ciutat de Barcelona iniciada a principis del segle XX.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.