Vés al contingut
Catalunya Religió
sant-pau-camp-basiliques-xerrades
Fotografia: Canva.

ATENEU SANT PACIÀ La Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) organitza la IX Jornada de Basíliques Històriques de Barcelona, que es dedicarà a les basíliques del monestir de Sant Pau del Camp. Les jornades, que se celebraran el dijous 16 i divendres 17 de maig, tenen l’objectiu d’omplir de contingut les llacunes existents en el coneixement històric de les basíliques, moltes de les quals es remunten als segles IV-V, que van jugar un paper important a la configuració de la ciutat.

A partir d’aquestes jornades, que tindran lloc a la FAG-AUSP situada al carrer Diputació 231 (Barcelona), l'ateneu pretén recuperar i posar en valor la història i el patrimoni d'aquestes basíliques. Des de l'AUSP expliquen que ho faran amb "les fonts arqueològiques i documentals, emmarcant-les al territori, la topografia i als fets històrics que les van veure créixer i desaparèixer aquestes basíliques".

Les jornades pretenen donar la importància a les basíliques del Monestir de Sant Pau del Camp, recordar els seus precedents i revalorar el monestir

Les basíliques del Monestir de Sant Pau del Camp són una joia del romànic català bastant ben conservada, tot i que el seu ús als segles XIX i XX, com a caserna, hospital o escola, va incidir negativament al conjunt monumental, temàtica que s’abordarà durant la jornada. Es presentaran també els seus precedents, uns precedents força desconeguts.

A més, també es donarà la importància del romànic en el context mediterrani i europeu, i la influència dels benedictins en aquest estil arquitectònic. La temàtica generarà, sens dubte, una infinitat d’imatges per nodrir el projecte de valorització i rehabilitació del monestir.

Xerrades, debat i visita al Monestir

El programa de les jornades comença el dijous 16 de maig a les 9:30 h on hi haurà la presentació institucional juntament amb la presentació dels actes d'enguany. Tot seguit, s'iniciaran les diferents xerrades com 'L'escultura d'època visigoda al Monestir de Sant Pau del Camp' impartida per Milagros Guàrdia de la Universitat de Barcelona; 'El Monestir de Sant Pau del Camp en el context de l’arquitectura catalana i europea del romànic' feta per Joan Duran-Porta de la Universitat Autònoma de Barcelona; 'L’escultura romànica del monestir de Sant Pau del Camp' per Immaculada Lorés de la Universitat de Lleida i de l'Institut d’Estudis Catalans; entre d'altres.

Durant el divendres 17 de maig seguiran amb algunes xerrades com 'L’orde benedictina. Context històric i expansió' per Carles Xavier Noriega de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona; o, 'El Monestir de Sant Pau del Camp als segles XIX i XX i la seva secularització' impartida per Gemma Hernández de la Generalitat de Catalunya. Un cop finalitzades les ponències es farà un debat com a clausura de les jornades. Per concloure les jornades, també es farà una visita final al Monestir de Sant Pau del Camp. 

A la Jornada de Basíliques es presentaran les actes de la jornada anterior, sobre les basíliques de Sant Cugat del Rec de Barcelona i la del Vallès.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.