Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR/Manresa) Per què cal un Servei d'Atenció Espiritual i Religiosa en els centres hospitalaris? Què ofereix Sant Joan de Déu als malalts i a les famílies? L'infermer Pau Miquel ho explica així: “Rescatem la seva biografia espiritual perquè sigui font d'esperança i de confiança”. Miquel és el responsable d'aquest servei, el SAER, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. L'hem entrevistat en ocasió de la cinquena Trobada Interprovincial de Pastoral Hospitalària, celebrada dijous i divendres a la ciutat de Manresa. També hem parlat amb la coordinadora de la trobada, Elisabet Preixats, que forma part del mateix equip. I amb el germà Santiago Ruiz, superior de la comunitat de germans del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat.

La reunió va acollir una seixantena d'agents pastorals d'arreu de la província d'Aragó - Sant Rafael. Des de rols professionals diversos, van treballar l'aposta de Sant Joan de Déu per l'espiritualitat. Un principi fonamental que respon a la necessitat d'atendre de manera integral a la persona. Això implica respondre a la seva dimensió biològica i, alhora, a la psicològica, la social i l'espiritual.

Entre les conclusions de la trobada, i com a reptes de futur, la necessitat d'elaborar un llenguatge espiritual i religiós entenedor, de crear espais de supervisió per millorar les intervencions dels SAER, el dret dels agents de pastoral a accedir i escriure en l'història clínica dels pacients i el fet de no oblidar mai que no es pot passar de llarg davant de la persona que pateix.

Ara feia vuit anys que no es feia una trobada d'aquestes característiques. Els participants van fer estada a la Cova de Sant Ignasi i van realitzar la formació a l'hospital de la Fundació Althaia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.