Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Lleida) Aquest any el Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny, la diòcesi de Lleida el dedicarà a mossèn Jacint Cotonat, arxiver diocesà des de l'any 2003 i fins a l'abril de 2021, quan va traspassar. Cotonat, arxiver de formació i professió, va rebre l'encàrrec d'informatitzar l'Arxiu Diocesà de Lleida l'any 2003. Tasca que va iniciar i va anar realitzant al llarg d'aquests anys.

La seva primera tasca va consistir en localitzar i diferenciar els diferents fons i sèries documentals que conformen l'arxiu Diocesà: episcopal, parroquial, fons fotogràfic. A la vegada va continuar, donant-li una gran empenta, la recollida dels fons de les parròquies que conservaven documentació de més de cent anys.També va començar a recopilar documents (fulletons, tríptics, etc.) d'activitats que es realitzen a les parròquies (encontres, romeries...). Cotonat explicava que a les parròquies “no només bategem, casem i enterrem sinó que tenen molta més vida i, si no conservem el que fan, els investigadors del futur no podran conèixer què fèiem a les nostres comunitats parroquials”.

En els darrers temps, l'Arxiu Diocesà de Lleida ha començat a digitalitzar les publicacions pròpies de l’entitat i, en més a poc a poc, els fons parroquials, per tal de preservar la documentació original. En aquesta tasca s'han afegit un bon nombre de voluntaris. Sota la direcció de Cotonat, l'Arxiu Diocesà, ha passat de ser un arxiu tancat a estar obert als investigadors. Segons fa memòria el seu equip, “sempre ens recordava que s’havia de deixar feina per als qui vinguin al darrere”.