Vés al contingut
Catalunya Religió

(Direcció General d'Afers Religiosos) El director general d’Afers Religiosos del Departament de Governació, Administracions Púbiques i Habitatge, Enric Vendrell, ha valorat “molt positivament” la XIII edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya “atesa la bona acollida que ha assolit aquest certamen que enguany ha arribat als 5.000 espectadors”. Vendrell ha constatat “el gran potencial que té el cinema espiritual per donar a conèixer una ètica i uns valors transversals que uneixen les diverses tradicions i permeten superar els tòpics i les visions tòxiques de l’altre”.

La Direcció General d'Afers Religiosos encapçala, des del 2014, l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de l’Obra Social "la Caixa" i de la Filmoteca de Catalunya. L’expansió territorial i la incorporació de nous espais d’exhibició ha fet créixer la Mostra considerablement. Una de les novetats d’aquesta XIII edició és la incorporació dels cinemes Verdi com a sala comercial, així com la col·laboració amb la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia per programar les projeccions en sis centres penitenciaris d’arreu de Catalunya.

D’acord amb aquesta voluntat de creixement, la Mostra s’ha adherit a Catalunya Film Festivals, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya (CFF). En el marc de la Mostra també es va celebrar el Seminari Internacional sobre Cinema i Valors, primera trobada de directors dels principals festivals de cinema espiritual d’arreu del món.

El director d’Afers Religiosos ha afirmat que per a l’any vinent “ens plantegem com a repte consolidar la internacionalització de la Mostra”. “Volem constituir un premi que reconegui la trajectòria d’un director de cinema o que distingeixi una de les pel·lícules que formen part de la Mostra”, ha avançat Vendrell.

Pel·lícules a debat

Del 15 al 30 de novembre, la XIII edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, coordinada per l’especialista en cinema religiós responsable de continguts de la Mostra, mossèn Peio Sánchez, s’ha difós a 19 sales de projeccions d’arreu de Catalunya (Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Terrassa i Vilassar de Mar); i a sis centres penitenciaris: Ponent, a Lleida; Quatre Camins, a la Roca del Vallès; Can Brians 1 i Can Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, a Puig de les Basses, a Figueres; i a Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada. En total s’han realitzat 46 projeccions.

Vendrell ha destacat que les projeccions de les 20 pel·lícules seleccionades han anat acompanyades d’una proposta de cinefòrum per tal d’encoratjar la reflexió i el diàleg. El format cinefòrum ha permès comptar amb la participació d’una trentena de personalitats de diversos àmbits com ara directors de cinema, especialistes en el món del cinema, periodistes, membres de diferents confessions religioses i membres del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.

La XIII edició de la Mostra ha fet un important salt quantitatiu i qualitatiu, no només pel que fa al nombre de films, sales, ciutats o presentadors, entre d’altres, sinó també per la qualitat de les pel·lícules. El certamen ha incorporat pel·lícules guanyadores de premis importants, films actuals, de preestrena o que encara no s’han estrenat.

La Filmoteca, una de les principals seus de la Mostra, ha projectat el darrer treball Obce cialo Cos estrany del director polonès convidat al certamen d’engunay, Krysztof Zanussi, i també ha acollit una retrospectiva de la seva obra.

La Mostra a Internet

Durant la Mostra s’ha presentat el nou portal Cinema espiritual i de les religions, www.cinemaespiritual.cat, un espai web, on es pot trobar informació sobre el Fons filmogràfic de les religions i sobre la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, impulsat per la Direcció General d'Afers Religiosos, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i la Filmoteca de Catalunya. Aquest fons, coordinat pel professor Joan-Andreu Rocha, és una base de dades catalogada, d’accés lliure, que recull més de 2.000 pel·lícules agrupades en les diferents tradicions religioses.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.