Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) Si avui un cap de govern vol que el Papa visiti el seu país caldrà que recordi que el seu país ha de ser pobre, haurà d'haver tingut un tsunami, o una problemàtica o exemplaritat de relació entre les religions, per exemple. És el papa dels gestos, el papa de la senzillesa, i també el papa dels viatges a les perifèries. La traducció catalana del llibre del periodista Andrea Tornielli 'De viatge. Amb una entrevista a Sa Santedat Francesc', s'ha presentat aquest dimarts al vespre a la llibreria Claret de Barcelona.

"Cal situar aquest llibre en la línia d'altres que Claret ha publicat sobre el Papa o inspirats en la seva figura, testimoni i missatge", ha explicat el claretià Màxim Muñoz, president de la Unió de Religiosos de Catalunya. El llibre acosta la figura del Papa i el seu programa no a través d'un document seu o una entrevista, sinó a través dels seus viatges. "Ens presenta un Papa en moviment, en camí, actuant". Una obra que ajuda a entendre "l'estil del papa Francesc" i la seva forma "d'entendre l'Evangeli i la missió de l'Església".

El llibre editat per Claret és una traducció catalana realitzada pel sacerdot i lingüista Josep Ruaix. L'autor, Andrea Tornielli, és un gran vaticanista, és l'especialista en temes vaticans de La Stampa, el tercer diari d'Itàlia, i també és coordinador de la pàgina web Vatican Insider. Té un blog personal molt visitat, Sacri Palazzi.

Els viatges, profètics

'De viatge. Amb una entrevista a Sa Santedat Francesc' comença amb una referència al primer viatge llampec no oficial a Lampedusa, "un viatge que marca el sentit profètic de cada un dels seus viatges". Viatges a les perifèries d'Europa, del món, "i de la mateixa Església fins i tot", ha recordat Muñoz. Segueix amb una entrevista inèdita al Papa, "clau per entendre el sentit que dona als viatges", i continua amb els disset viatges que ha realitzat durant el seu pontificat. El llibre finalitza amb un capítol dedicat a les rodes de premsa que el Papa sol fer a la tornada. Recull declaracions i també detalls curiosos de com viatja, el què menja, etc.

Un llibre que l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha tingut l'oportunitat de llegir durant la Conferència Episcopal Espanyola. "És un llibre de viatges sobre un home a qui no li agrada viatjar", ha afirmat Vives. Per què viatja el Papa, doncs? Francesc ho explica en el llibre: "viatjo perquè els pobres no viatgen, i com no poden anar a Roma vaig jo a buscar-los". Els viatges del Papa no són al balneari de Baden-Baden, a Alemanya, o anar a veure gratacels o botigues, "són viatges per veure persones, des d'una perspectiva absolutament apostòlica, missionera i evangelitzadora", ha matisat Vives.

Llum mediàtica a les perifèries

Alhora, l'arquebisbe d'Urgell té clar que Francesc fa en els seus viatges que el seu missatge "sigui una expressió de vida, no només una cosa a dir o a explicar". El papa serà una nova primavera per a l'Església, ha afirmat Vives, "està fent una reforma franciscana, un adéu a l'eurocentrisme eclesial".

Vives ha manifestat que aquest Papa "vol que posem els reflectors en molts llocs on no els posaríem, especialment als països que menys compten". Ha recordat que l'únic país de la Unió Europea que ha visitat Francesc és Grècia. "No ha anat al Partenó, ha anat a Lesbos". Per a Vives, els viatges són focus de llum a les perifèries".

Així el llibre relata els viatges del papa Francesc a Brasil, Terra Santa, Corea, Tirana, el Parlament Europeu, Turquia, Sri Lanka i Filipines, Sarajevo, les perifèries d'Amèrica com són l'Equador o el Paraguay, Cuba, Centràfrica, Mèxic, Lesbos, Armènia, Polònia, Geòrgia i Azerbaidjan i finalment Suècia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.