Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri -CR/Santuari de Núria). "Catalunya serà agermanada o no serà. Això és el que demano a la Mare de Déu: que de les properes eleccions en surti un poble no dividit, sinó agermanat". És la petició que ha fet l'arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives aquest dimarts en la celebració de la festivitat de Sant Gil al Santuari de la Vall de Núria.

Durant l'homilia s'ha referit directament al 27S i ha encomanat les eleccions a la Mare de Déu perquè "es pugui fer realitat el miracle" que en surti "un poble agermanat". Una idea que ha expressat parafrasejant les paraules atribuïdes "a un gran patriarca de Catalunya", el bisbe Torras i Bages.

Per això l'arquebisbe Vives demana "que cessin les mentides contra el nostre poble, que cessi la tergiversació de la veritat, i que uns i altres recuperem el seny, el sentiment de respecte, d'amistat. Així vol ser Catalunya: agermananda amb els altres pobles d'Espanya, amb els altres pobles d'Europa i d'arreu del món".

Vives ha obert la missa "pensant en el present i el futur de Catalunya, de la nostra pàtria" i ha demanat a la Mare de Déu de Núria que també "intercedeixi per les eleccions del 27S que seran molt importants".

Bona part de l'homilia l'ha centrada en el missatge ecològic del papa Francesc, coincidint amb la inauguració d'un monòlit en el Santuari de Núria dedicat a la recent encíclica ecològica, Laudato Si. El papa ha enviat un missatge d'agraïment que s'ha llegit durant al principi de la missa.

L'arquebisbe d'Urgell ha tancat la seva intervenció amb dues peticions a la patrona del bisbat, en les que s'ha referit al futur de Catalunya i a l'acolliment de refugiats.

En aquesta ocasió l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra no ha defuig el moment polític actual a Catalunya. Tampoc ho ha fet en altres ocasions que han afectat al Andorra. És probable que els propers dies els bisbes catalans publiquin una nota conjunta sobre el 27S. Des de la restauració de la Generalitat els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense han fet sempre una nota abans de les eleccions catalanes. Els equilibris entre els diversos parers de l'episcopat català fan preveure una nota més difusa, però sempre s'han mantingut en el reconeixement de la identitat nacional de Catalunya i la legitimitat de totes les opcions polítiques. A Núria, Vives ha posat més l'accent en la concòrdia entre els catalans, en la convivència amb els pobles veïns i en la denúncia sobre les mentides "contra el nostre poble".

El drama dels immigrants

En l'homilia Vives també ha recordat que "el Pirineu ha estat testimoni de molts exilis dels catalans". I que ara s'ha de remarcar quan "veiem els immigrants que truquen a la porta d'Europa" i s'ha de demanar que "puguin trobar aixopluc, ajuda, treball, pau, i el reconeixement dels seus drets".

Davant d'un "drama que passa a les portes d'Europa", per Vives "cap país pot pensar: això no va amb mi". Uruguai, Argentina, Xile, Colòmbia, la República Dominicana, Estats Units, França, Anglaterra, o Suïssa, són alguns països que ha recordat que va acollir els exiliats catalans del 1939 perseguits pel franquisme o, abans, durant la persecució religiosa del 1936. Sobre la situació actual, Vives també coneix de primera mà els conflictes que estan generant una nova onada de refugiats pels viatges que fa cada any a Terra Santa representant els bisbes europeus.

També ha parlat de la darrera onada migratòria a Catalunya en la que "hem rebut un milió i mig d'immigrants i no tenim atacs xenòfobs". "Que no arreli la xenofòbia", ha demanat a la Mare de Déu: "Hem de ser un poble que avança donant-se les mans".

Les dues peticions les ha emmarcat en la necessitat que "hi hagi sempre respecte mutu". Dues peticions a la patrona del bisbat, "que faig extensiva a totes les diòcesis de Catalunya i a tot el país català"

La festa de Sant Gil se celebra cada any l'1 de setembre al Santuari de Núria. Aquest és el primer any que es fa després la proclamació del Santuari com a Basílica del passat novembre, acte que va comptar amb la presència del president Artur Mas.

En aquesta ocasió el Govern de la Generalitat ha estat representat per Ricard Font, secretari Secretaria d'Infraestructures i Mobilitat, organisme del que depèn la gestió turística, ambiental i de transport de la Vall de Núria. Durant la inauguració del monòlit, Font ha dit que calia agrair com "l'Església catalana ha demostrat la seva valentia" i que era el moment "d'afrontar els reptes amb valentia i concòrdia". Vives ha remarcat la coincidència en que "tots volem aquesta unitat del poble".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.